PONOS NACIJE

U nedjelju u 8 sati ujutro u toj će zemlji zbog njih 'stati život'

27.10.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Groznica raste na Novom Zelandu uoči finala Svjetskog ragbi prvenstva protiv Južne Afrike koje je na rasporedu u subotu u Francuskoj, a navijači masovno rezerviraju ulaznice za prijenos utakmice u Eden Parku u Aucklandu.

All Blacksi i Springboks će se međusobno suprotstaviti u subotu na Stade de Franceu u Parizu, kako bi odlučili koja će nacija postati prva koja je osvojila četvrti svjetski naslov.

U ovoj zemlji koja obožava ragbi, pet milijuna Novozelanđana okupit će se kod kuće, u barovima i pubovima, kako bi gledali svoje heroje u utakmici koja počinje u 8 ujutro po lokalnome vremenu. U Eden Parku, gdje All-Blacksi najčešće igraju svoje utakmice, bit će besplatan prijenos finala na divovskim ekranima.

Bronwynne Hows, voditeljica komunikacija na stadionu, objavila je za AFP da je gotovo 10.000 ulaznica podijeljeno u utorak, te da se očekuje ukupno oko 20.000 ljudi.

Sean Fitzpatrick, bivši pobjednik Svjetskog prvenstva 1987. i kapetan momčadi koja je 1995. prepustila naslov prvaka Južnoafrikancima, očekuje epsku utakmicu.

'To je veliki događaj. Bit će to finale koje oduzima dah između dvije najbolje nacije u svijetu ragbija godinama', objasnio je u telefonskom intervjuu za AFP.

Novozelanđani su u kolovozu doživjeli povijesni poraz od 35:7 protiv Južne Afrike u prijateljskom susretu. Novozelandska momčad Iana Fostera imala je težak početak Svjetskog prvenstva, na početku pretrpjevši poraz od reprezentacije Francuske. Ali All Blacksi su se uspjeli probiti do finala, nakon izvanredne pobjede u osmini finala protiv Irske, prve na svjetskoj ljestvici, prije nego što su u polufinalu slomili Argentinu.

'Ova momčad je nevjerojatna, s obzirom na ono što su postigli u pet tjedana. Drugačija je momčad od one koja se ovog ljeta suočila sa Springboksima', uvjeren je bivši kapetan Fitzpatrick.

'Samo moraju vjerovati u sebe i raditi točno ono što moraju. Imaju puno iskustva'.