Oktanski cirkus

Svijet Formule 1 uzdrman je aferama. Reagirao je i veliki Lewis Hamilton te sve rekao

31.03.2024 u 18:07

Bionic
Reading

Ima jedno pravilo koje se može lako primijeniti na neke od najpopularnijih sportova: količina novca u optjecaju proporcionalna je količini skandala. Ili obratno. Sjetimo se svih onih mutnih poslova koji su doveli do 'neobičnih' domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava ili pak optužnica protiv važnih ljudi UEFA-e i FIFA-e zbog korupcije. Sada je – ne prvi put – došao red na Formulu 1

Svašta se u oktanskom cirkusu događalo posljednjih mjeseci i sve su jači glasovi kojima se traže veća transparentnost i čisti računi unutar ovog sporta, a posebno u FIA-i, kao krovnoj automobilističkoj organizaciji. U priču se uključio i jedan od najvećih svih vremena, Lewis Hamilton, zalažući se za promjene koje će unijeti više reda.

Povod mu je bila tužba Susie Wolff, direktorice F1 Akademije, ženskog natjecanja koje je osnovala Formula 1, podnesena protiv FIA-e. Tužba je stigla neposredno nakon što je predsjednik FIA-e, Emiraćanin Mohamed Ben Sulajem, pred etičkim odborom te organizacije oslobođen optužbi za protupropisan utjecaj na natjecanja, no dva postupka nisu izravno povezana. Tužba prve osobe ženske Formule 1 vezana je uz tvrdnje o sukobu interesa jer je dijelila osjetljive informacije sa suprugom Totom, šefom Mercedesova tima.

Kako je Susie Wolff učinila ponosnim velikog Lewisa Hamiltona

Na njezinu stranu stao je i Lewis Hamilton, još ovu sezonu prva zvijezda Mercedesa. Rekao je da je iznimno ponosan na nju jer je, kaže, ustrajavanjem da je 'čista' poslala jaku poruku, a da automobilskom sportu i FIA-i nedostaje vjerodostojnosti.

'Stvari se događaju iza zatvorenih vrata, nema ni transparentnosti ni vjerodostojnosti, a to je baš ono što nam nedostaje i što je potrebno onima koji vole i prate Formulu 1', izjavio je Hamilton i dodao:

'Susie se zauzela za sebe i to će imati pozitivnog efekta, posebno za žene. Ovo je i dalje sport u kojem dominiraju muškarci, a još uvijek živimo u vremenu u kojem dobiješ otkaz ako se požališ. To je grozan narativ, posebno kad govorimo o uključenosti raznih skupina u naš sport. Moramo ostati vjerni temeljnim vrijednostima.'

Wolff je podnijela tužbu i nakon što je FIA obustavila istragu jer je devet timova, direktnih Mercedesovih konkurenata, dalo podršku direktorici F1 Akademije. Uslijedio je i udar vozača, opet predvođen Hamiltonom. Uoči Velike nagrade Australije u Melbourneu, novinari su pitali Hamiltona i njegova partnera u Mercedesu Georgea Russella (inače šefa udruženja vozača) ima li Ben Sulajem njihovu potporu, na što su odgovorili: 'Nije je nikad ni imao.' Na transparentnost pozivaju i drugi, poput spomenutog šefa Mercedesa Tota Wolffa, a onda i njegovog kolege iz McLarena Zaka Browna.

  • +20
Formula 1: Carlos Sainz Jr. pobjednik je Velike nagrade Australije Izvor: Profimedia / Autor: Martin KEEP / AFP / Profimedia

'Kad ne baratamo činjenicama i brojkama, i kad nema transparentnosti, možete uvijek misliti da netko nešto krije. Zato je potrebno poručiti svima koji podržavaju Formulu 1 i žele biti dio Formule 1 da nema pometanja stvari pod tepih', izjavio je Russell.

U svemu tome možda su najzanimljivije optužbe protiv Ben Sulajema te obustava dvaju postupaka protiv njega pred Etičkim odborom FIA-e. Bio je optužen za utjecaj na rezultat na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije. Tada je navodno tražio odbacivanje vremenske kazne za Fernanda Alonsa, zbog čega je nakon utrke s trećeg mjesta pao na četvrto, a onda ipak stao na pobjedničko postolje intervencijom predsjednika. Za nevolju, time je s podija ispao – Russell.

Problemi s izdavanjem dozvole

Druga optužba ticala se pokušaja stopiranja dozvole za održavanje ulične utrke u Las Vegasu, na koju je Formula 1 potrošila skoro pola milijarde dolara, a Ben Sulajem je tijekom procesa izdavanja dozvole izjavljivao da kao predsjednik FIA-e ne može zaustaviti taj proces, ali da bi on mogao biti katastrofalan za Formulu 1.

Nakon 30 dana i saslušanja 11 svjedoka sve je odbačeno kao 'neosnovano' i, što obično izaziva podozrenje, zbog nedostatka dokaza. Time je, međutim, zaključena samo jedna epizoda u poduljem nizu Ben Sulajemovih kontroverzi otkako je u prosincu 2021. dospio na čelo FIA-e.

Recimo, u siječnju prošle godine izjavio je da je tvrdnja da je Formula 1 vrijedna 20 milijardi dolara 'prenapuhana', što je navelo vlasnika toura, kompaniju Liberty Media, da ga optuži za miješanje u komercijalne poslove. FIA i Liberty Media sukobili su se i oko širenja broja timova. Ben Sulajem je podržao ulazak Andrettija, ali je Formula 1 odbacila to.

A onda je došla i seksistička izjava na račun Susie Wolff - Ben Sulajem je rekao ono što se u današnjem svijetu naprosto ne govori: da 'ne voli žene koje misle da su pametnije od muškaraca, a da to zapravo nisu'. I onda je došla istraga FIA-e protiv nje i Tota. Kombinacija spomenute izjave i optužbe bila je dovoljna da Susie Wolff napadne predsjednika organizacije zbog mizoginije i fokusiranja na njezin bračni status, umjesto na njezine sposobnosti. Rat se, kako smo vidjeli, nastavlja kaznenom prijavom Wolff protiv Ben Sulajema.

Ovo nije jedini slučaj u kojem se predsjednika FIA-e može optužiti za mizoginiju, što mnogi odmah povezuju s njegovim podrijetlom i običajima u dijelu svijeta iz kojeg dolazi. Primjerice, nedavno su BBC Sport i De Telegraaf izvijestili da je privatno tražio od Maxa Verstappena da javno podrži šefa Red Bulla Christiana Hornera, a kojeg je zaposlenica optužila za neprikladno ponašanje. Kasnije je ta optužba odbačena, a Verstappen se nikad nije jasno odredio prema navodima medija.

'Neću reći ni 'da' ni 'ne' na pitanje je li to tražio od mene, jer mi je prišao privatno. Možda je netko nešto čuo, ali neću to ni potvrditi ni demantirati', kazao je.

S druge strane, zaposlenica Red Bulla koja se požalila ekspresno je dobila otkaz, što je i navelo Lewisa Hamiltona na reakciju.

'Kao netko tko voli ovaj sport, jako sam razočaran kad vidim sve što se događa, a ovo svakako izgleda loše i svijetu izvan njega. Nadam se da neće proći cijela godina dok se stvari ne srede', rekao je za Athletic britanski vozač.

  • +8
Formula 1, Velika nagrada Saudijske Arabije, 2024. Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER