NOGOMETNA REVOLUCIJA?

Što je plavi karton i znači li njegovo uvođenje kraj nogometa kakvog poznajemo?

09.02.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) objavit će detaljne protokole za testno uvođenje plavog kartona na nogometnim terenima

Plavi karton bila bi kazna između žutog i crvenog kartona, a igrači bi napustili teren na deset minuta zbog prekršaja ili prigovora sucu.

Također, dva plava kartona rezultirala bi isključenjem za igrača, kao i kombinacija žutog i plavog, piše HRT sport.

Testne utakmice s plavim kartonom igraju se na amaterskoj razini i nižim dobnim kategorijama u Engelskoj i Walesu te su se nogometna tijela usuglasila kako bi se trebali početi testno koristiti i na seniorskoj razini.

Također, podržava se ideja kako samo kapetan momčadi može prići sucu s prigovorom tijekom utakmice.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) poručila je kako su napisi o plavom kartonu na elitnim nogometnim razinama "netočni i preuranjeni".

- Sva takva ispitivanja, ako se provedu, trebaju se prvo ograničiti na testiranja na odgovoran način na nižim razinama, što je stajalište koje FIFA namjerava ponoviti kada se o ovoj točki dnevnog reda raspravlja na IFAB-ovoj Glavnoj skupštini 2. ožujka, objavila je FIFA.

Prema pisanju The Timesa, Engleski nogometni savez razmatra testno korištenje plavog kartona u muškom i ženskom FA Kupu sljedeće sezone.

Plavi karton se sigurno neće koristiti na nadolazećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj, kao ni u Ligi prvaka, a UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin bio je protiv njihovog korištenja rekavši da "to više nije nogomet."

Tijekom sastanka IFAB-a, primjer za prekršaj, koji bi rezultirao plavim kartom, istaknut je onaj Giorgija Chiellinija nad Bukayom Sakom u finalu posljednjem Eura, kada je za povlačenje dobio samo žuti karton.