Pogrešan izbor

Skandal o kojem bruji svijet košarke. Euroliga istražuje pokušaj podmićivanja suca

03.08.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon optužbi suca iz Ukrajine, Euroliga je službeno otvorila istragu o pokušaju namještanja finala Eurokupa 2021. goodine

Nakon što je ukrajinski sudac Mykola Ambrosov rekao da mu je ponuđen mito prije uzvratne utakmice finala Eurokupa 2021. godine, Euroliga je odlučila otvoriti istragu i utvrditi činjenice. Uskoro bismo trebali saznati što se zapravo dogodilo tri dana uoči utakmice Monaca i Unicsa za naslov pobjednika ovog natjecanja.

Ambrasov tvrdi da su mu poznati košarkaški suci Ilias Koromilas (Grčka) i Boris Ryzhik (Ukrajina) ponudili mito od 10 000 eura kako bi namjestio finalnu utakmicu. Sudac je dobio upute kako treba odraditi posao, no odbio je mito bez ramišljanja. Inače, Monaco je tu utakmicu dobio 86:83 i osvojio Eurokup, a samim tim se i plasirao u Euroligu.

Euroliga se oglasila o slučaju i u četiri točke naglasila koji će biti sljedeći koraci:

  • Integritet svih košarkaških sudaca Eurolige temelji se na čvrstom pridržavanju moralnih i etičkih načela, odnosno vrijednosti kao što su poštenje, čast i pouzdanost.
  • Euroliga slijedi vrlo strogi protokol kako bi zajamčila da se sve utakmice igraju u fair play okruženju, prakticirajući politiku nulte tolerancije prema mitu i korupciji.
  • Euroliga će otvoriti internu istragu kako bi razjasnila izjave ukrajinskog suca Mykole Ambrosova.
  • Po završetku istrage Euroliga će javno objaviti njezin ishod. Ako se pronađu dokazi, primijenit ćemo sve potrebne mjere ili sankcije protiv svakog pojedinca koji je možda upleten.