afrički kup nacija

Senegal upisao i treću pobjedu, Mauritanija senzacionalno izbacila Alžir

23.01.2024 u 23:34

Bionic
Reading

Aktualni afrički nogometni prvak Senegal upisao je i treću pobjedu u C skupini Kupa nacija u Obali Bjelokosti nakon što je porazio Gvineju 2-0

Golove za Senegal zabili su Abdoulaye Seck (62) i Ilman Ndiaye (90). Senegal je natjecanje u skupini okončao s tri pobjede i gol-razlikom 8-1, a u osmini finala će igrati protiv jedne od trećeplasiranih ekipa.

U drugom susretu Kamerun je pobijedio Gambiju 3-2 osvojivši drugo mjesto u skupini. Svih pet golova palo je u nastavku. Kamerun je poveo, Gambija je okrenula rezultat, da bi Kamerun s dva uzastopna gola u posljednjim minutama osigurao pobjedu i prolaz.

Za Kamerun su zabili Karl Toko Ekambi (56), James Gomez (87-ag) i Christopher Wooh (90+1), dok su za Gambiju zabili Ablie Jallow (72) i Ebrima Colley (85).

Osim Senegala, osminu finala su izborili i drugoplasirani Kamerun, te Gvineja, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Nogometna reprezentacija Mauritanije pobrinula se za najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela Afričkog kupa nacija u Obali Bjelokosti, pobjedivši u susretu posljednjeg, 3. kola D skupine Alžir 1-0 izborivši tako prvi put plasman u osminu finala kontinentalnog prvenstva.

Bila ja to tek prva pobjeda Mauritanije u povijesti afričkih prvenstava, a u dosadašnja dva nastupa (2019., 2021.) osvojila je svega dva boda.

Alžir, koji je 2019. bio afrički prvak, je tražio iskupljenje nakon dva remija, no umjesto prve pobjede doživio je šokantni poraz. Gol za povijest zabio je kapetan Mohamed Dellahi u 37. minuti.

Mauritanija se u osminu finala probila kako jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, dok je za Alžir turnir završio.

U sudaru za 'jedinicu' Angola je porazila Burkinu Faso 2-0.

Golove za Angolu zabili su Mabululu u 36. minuti, te Zini u drugoj minuti sudačke nadoknade. Angola, koju vodi portugalski stručnjak Pedro Goncalves, je posljednji put prošla skupinu 2010. kada je dogurala do četvrtfinala što je i njezin najveći uspjeh.

Usprkos porazu dalje ide i Burkina Faso i to kao drugoplasirana ekipa.