predsjednik hrs-a

Prvi čovjek hrvatskog rukometa iskreno o svim problemima: Moramo napraviti promjenu

10.02.2024 u 08:19

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Tomislav Grahovac gostovao je u Sportskim minutama HRT-a te se dotakao svih gorućih tema u nekad trofejnom hrvatskom sportu kojeg potresaju brojni problemi

Nakon debakla na Europskom prvenstvu Goran Perkovac je dobio otkaz, a novi izbornik još nije imenovan. Vremena za 'kemijanje' nema jer se kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Parizu igraju od 14. do 17. ožujka.

'Mi smo u intenzivnom traganju za izbornikom i vodimo razgovore s kandidatima. Nastojimo to što prije riješiti, budući da je za mjesec dana vrlo važno natjecanje, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre. Između ostaloga se razgovara i sa stranim kandidatima, ali ne bih sada spominjao nikakva imena. Jednostavno smatramo da moramo nešto promijeniti, da napravimo neki iskorak, s obzirom na to da sada već treće natjecanje nisu zadovoljavajući rezultati, s obzirom na ono što Hrvatska predstavlja u rukometu i što mi želimo da u budućnosti budemo. Smatramo da trebamo napraviti određenu promjenu. Jedna od promjena za koju mislimo da bi mogla donijeti boljitak hrvatskog rukometa je između ostaloga i eventualno neka osoba izvan Hrvatske na mjestu izbornika', kaže Tomislav Grahovac u razgovoru za HRT.

Traži li se kratkoročno ili dugoročnije rješenje na klupi?

'Razmišljamo o dugoročnijem rješenju. Stvaramo ili pokušavamo stvoriti na duže staze neke nove stvari i napraviti iskorak, a za takvo što nije dovoljna ad hoc reakcija nego duža suradnja i da se naprave pomaci. Tko god bude bio izbornik, sam predlaže svoj stožer. Udovoljavat ćemo želji izbornika da bira svoje suradnike', uvjerava predsjednik HRS-a te otkriva je li kontaktirao sa starijim igračima oko novog izbornika ili o bivšem Goranu Perkovcu:

  • +28
EP u rukometu: Njemačka - Hrvatska, 24.1.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Igrači su se vrlo brzo, čim je završilo Europsko prvenstvo, morali staviti na raspolaganje klubovima, tako da ne mogu odgovoriti na ovo pitanje. Svašta se piše, ima i poluinformacija i dezinformacija, ali evo, vrlo brzo nadam se da ćemo i taj dio riješiti pa ćemo imati konkretne informacije i moći obavijestiti hrvatsku javnost o tome što smo napravili.'

Objavljen je širi popis za olimpijske kvalifikacije. Tko ga je sastavio?

'On je praktički gotovo isti u odnosu na Europsko prvenstvo. Dakle, dvije su izmjene s dva iskusnija igrača na toj listi, Gojun i Kopljar. To je lista od 35 igrača. Izbornik, tko god bio, će odrediti putnike za Njemačku i za kvalifikacijski turnir. Izbornik će određivati tko će biti u tih 18 igrača', pojašnjava Tomislav Grahovac i nastavlja o kvalifikacijama za Olimpijske igre u kojima su nam protivnici Njemačka, Austrija i Alžir:

'Prvu utakmicu igramo protiv Austrije. Vidjeli smo svi sad na Europskom prvenstvu da je to odlična reprezentacija. To su sve više-manje igrači koji igraju ili u Bundesligi ili su nekad igrali u jakim njemačkim klubovima. Uz Njemačku i nas to su tri reprezentacije, po mom mišljenju, koje će odlučivati tko će ići na Olimpijske igre. Nadam se da smo mi svjesni onoga što je bilo eventualno krivo u utakmici protiv Austrije na Europskom prvenstvu. Smatram da imamo jako dobru reprezentaciju. Naša reprezentacija skoro 80 posto je u dobi od 22 do 28 godina, što je idealno. To su igrači koji su u naponu snage, a opet dovoljno mladi da mogu izdržati i velike napore i da mogu biti konkurentni svima. Još su željni dokazivanja i smatram da koncepcija reprezentacije je dobra i da s ovim igračima možemo puno bolje. I da ćemo u budućnosti to i dokazati.'

  • +26
Rukomet: Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska je na Euru zauzela 11. mjesto. U drugoj fazi natjecanja je djelovalo dosta kaotično...

'Slažem se, već se po kretnjama igrača na početku utakmice od prilike može prepoznati kako bi mogao izgledati kraj utakmice. Ne znam koji su razlozi zašto je to bilo tako i to nije na meni da ja procjenjujem razloge, ali je činjenica da to nije izgledalo dobro i da je, nažalost, to rezultiralo da u konačnici nismo igrali u polufinalu. To je pitanje struke', uvjeren je Grahovac koji je pojasnio i razloge otkaza izborniku Perkovcu:

'Nismo bili zadovoljni isključivo rezultatom. S druge strane, iduće godine je Svjetsko prvenstvo kojem smo mi jedni od domaćina, uz Dansku i Norvešku. Nama je vrlo bitno da se uspijemo plasirati na Olimpijske igre i jednostavno smo smatrali da moramo reagirati, da moramo napraviti izvjesnu promjenu koja bi nam ukazivala na mogućnost dobrog rezultata na Svjetskom prvenstvu. Pripreme teku dobro, mi smo puno toga već iskoordinirali i napravili s Dancima i s Norvežanima. Važno je napomenuti da će se 60 posto utakmica igrati u Hrvatskoj. U poodmakloj smo fazi, praktički vrlo skoro će se početi ulaznice prodavati.'

  • +47
Hrvatska - Francuska, EP rukomet, 18.1.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska će na tom SP-u sve utakmice igrati u Zagrebu, domaćini su još Poreč i Varaždin, dok je Split otpao...

'Spaladium Arena nije u funkciji, nažalost. Mi smo se skoro dvije godine borili da Split bude jedan od gradova domaćina gdje smo htjeli da i Hrvatska igra jer je uvijek bila fantastična atmosfera u Splitu, no nažalost u dvorani nema struje, nema vode. Grad Split nije mogao ni na koji način utjecati na to. Jednostavno, dvorana se ne koristi i ne možemo igrati u Splitu', zaključio je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac u razgovoru za HRT.

>> cijeli razgovor s Tomislavom Grahovcem pogledajte OVDJE.