RASPUCAVALI S 11 METARA

Mateo Kovačić među tragičarima Manchester Cityja, Real u polufinalu

17.04.2024 u 23:49

Bionic
Reading

Nogometaši madridskog Reala u drami raspucavanja s 11 metara uspjeli su pobijediti Manchester City te se probiti u polufinale Lige prvaka, u kojem će igrati protiv Bayerna

Nakon fantastičnog prvog ogleda u Madridu, koji je završio 3:3, Manchester City i Real su u uzvratu na Etihadu nakon produžetaka odigrali 1:1, pa je pitanje putnika u polufinale razriješeno udarcima s bijele točke.

Na koncu su bili uspješniji Španjolci, Real je slavio 4:3 uz promašene jedanaesterce Luke Modrića i Matea Kovačića.

Rodrygo je doveo goste u vodstvo u 12. minuti, a izjednačio je Kevin De Bruyne u 76. minuti. Prilikom 'lutrije' jedanaesteraca za Real su zabili Bellingham, Vazquez, Nacho i Rüdiger, a na suprotnoj strani Alavarez, Foden i Ederson. Kod Reala promašio je Modrić, a kod Cityja Silva i Kovačić.

Joško Gvardiol je odigrao cijelu utakmicu za City, Mateo Kovačić je ušao u igru u 112. minuti dok je na suprotnoj strani Luka Modrić zaigrao od 79. minute.

Aktualni europski prvak Manchester City i najtrofejniji europski klub Real Madrid treću godinu uzastopce odmjerili su snage u fazi ispadanja Lige prvaka. Prošle sezone Građani su bili uspješniji u polufinalu osvojivši potom krunu dok su u sezoni 2021/22. slavili Španjolci i također otišli do kraja. Ovoga puta slavio je Kraljevski klub.

Manchester City - Real Madrid, Liga prvaka, 17.4.2024 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arenasport/Youtube

Obje momčadi do četvrtfinala su dogurale bez poraza, no jedan od ova dva velikana morao je zaključiti svoj europski put, premda nakon ukupno 210 minuta igre nije bilo pobjednika - završilo je ukupno 4:4.

Kraljevski klub je sjajno ušao u susret i već u 12. minuti poveo. Vinicius je prošao po desnoj strani, ubacivši do Rodryga. Brazilac je pucao, Ederson je obranio njegov prvi pokušaj, ali ne i drugi.

Osam minuta kasnije City je mogao do izjednačenja, no Erling Haaland je pogodio prečku. U 27. minuti bila je nova opasnost za španjolski sastav. De Bruyne je pucao, no Lunin je lijepo obranio. Građani su dobili korner, Haaland je pucao iz skoka, ali je Lunin opet bio siguran.

U završnici prvog dijela pokušao je i Jack Grealish, ali je njegov udarac blokiran. Domaćin je nastavio s pritiskom i u nastavku, a već u 47. minuti zaprijetio je Grealish, ali bez uspjeha. U 70. minuti ponovo je pucao Grealish, ali je Lunin još jednom izašao kao pobjednik.

  • +15
1/4 finale Lige prvaka, Manchester City - Real Madrid Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Pritisak Građana se isplatio u 76. minuti. Doku je ubacio s lijeve strane pred Realova vrata, a Rüdiger je loše reagirao kratko odbivši loptu, na koju je natrčao De Bruyne pogodivši za 1:1.

U 82. minuti De Bruyne je imao još jednu veliku priliku, no sjajnu povratnu loptu s desetak metara prebacio je preko gola. Do kraja susreta više nije bilo golova pa je otišao u produžetak. Najbolju priliku za domaćine u prvih 15 minuta imao je Foden u 99. minuti, no nije dobro zahvatio sjajnu povratnu loptu Bernarda Silve.

Real je zaprijetio u 105. minuti, Diaz je odlično ubacio za Rüdigera, a on se nije najbolje snašao. U drugom produžetku City je nastavio pritiskati, međutim više nije bilo promjene rezultata, pa su posljednjeg putnika u polufinale razriješili jedanaesterci.

Alvarez je doveo City u vodstvo dok je Ederon obranio udarac Modriću. No kapetana hrvatske vrste je izvukao Lunin obranivši iduća dva udarca Silvi i Kovačiću, što se pokazalo presudnim. Bellingham, Vazquez, Nacho i Rüdiger su potom zabili za Real, dok su kod Cityja još bili precizni Foden i Ederson za konačnih 4:3 za Real.

Real Madrid će u polufinalu igrati protiv Bayerna, koji je u uzvratnom susretu četvrtfinala u Münchenu pobijedio Arsenal 1:0 nakon što je londonski dvoboj završio 2:2.

Pogodak odluke zabio je Joshua Kimmich u 63. minuti.

U drugom polufinalu igrat će Borussia Dortmund i Paris Saint-Germain.

PSG je u prvom susretu kod kuće izgubio od Barcelone 2:3, no u uzvratu u Španjolskoj porazio je Barcu 4:1 te ukupnim rezultatom 6:4 izborio polufinale.

U drugom susretu Borussia je u Dortmundu porazila Atletico Madrid 4:2 nadoknadivši 1:2 poraz iz prve utakmice.

Parižani su posljednji put igrali u polufinalu 2021., a Borussiji će to biti prvo polufinale nakon 2013.