KORIŠTENJA IMENA

Maradonini nasljednici - bivši odvjetnik 1:0

07.11.2023 u 19:37

Bionic
Reading

Nasljednici legendarnog Diega Maradone koji je preminuo prije tri godine, pobijedili su u borbi za korištenje imena argentinskog nogometnog genija nakon što je europski sud rekao da argentinska tvrtka Sattvica koja pripada njegovom bivšem odvjetniku nema pravo na zaštitni znak

Maradona je 2008. godine osigurao zaštitni znak EU-a na svoje ime za odjeću, obuću, ugostiteljstvo i IT usluge.

Međutim, nakon njegove smrti 2020. godine, Sattvica je od Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) zatražio prijenos žiga na tvrtku na temelju dokumenta iz 2015. koji je izdao Maradona i kojim se tvrtka Sattvica odobrava za komercijalnu upotrebu žiga i još jednog ugovora bez datuma.

Maradonini nasljednici naknadno su zatražili od EUIPO-a brisanje prijenosa registriranog u svom zapisu.

Agencija za patente EU-a u prošlogodišnjoj je odluci rekla da Sattvica nije predala dokumente koji potvrđuju prijenos žiga na tvrtku. Sattvica je potom predala svoj slučaj Općem sudu sa sjedištem u Luksemburgu, drugom najvišem u Europi.

"Dokumenti koje je izradila ta tvrtka formalno ne opravdavaju prijenos robne marke u njezinu korist prema ugovoru potpisanom između dviju strana (Sattvica i Maradona)", rekli su suci.

"Nadalje, kako je Maradona umro prije podnošenja zahtjeva za registraciju transfera, Sattvica nije mogla ispraviti utvrđene nepravilnosti. Niti je mogla predočiti bilo kakve druge dokumente," dodaje se.

Sattvica se sada može žaliti Sudu pravde EU-a, najvišem europskom sudu.

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena umro je 25. studenog 2020. u 61. godini. Maradona je pretrpio kardiorespiratorni zastoj u svojoj kući u kojoj se oporavljao nakon operacije na mozgu kojom mu je odstranjen krvni ugrušak.

Maradona je tijekom karijere igrao za Argentinos Juniorse, Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boyse, a karijeru je završio 1997. godine u dresu Boca Juniorsa.

Najveći trag ostavio je u dresu Napolija s kojim je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup Uefa, talijanski Kup i Superkup. U nogometnom ludom Napulju nogometni genij je postao poput božanstva, a nakon njegove smrti stadion San Paolo u Napulju preimenovan je u stadion Diego Armando Maradona.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Za reprezentaciju Argentine je upisao 91 nastup i zabio 34 gola, a u dresu "Gauča" osvojio je naslov svjetskog prvaka 1986. godine.

Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Wasl, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa, a posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plate.