BELGIJI 1. MJESTO

Lukaku u 20 minuta zabio četiri gola, a onda izbornik napravio nešto nepojmljivo

19.11.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Reprezentacija Belgije osvojila je prvo mjesto u skupini F kvalifikacija za EURO 2024. godine, nakon što je u susretu posljednjeg kola pobijedila Azerbajdžan sa 5:0 uz četiri gola Romelua Lukakua.

Belgija je i prije ove utakmice osigurala EURO, no protiv Azerbajdžana je lovila pobjedu kojom bi preskočila Austriju i osvojila prvo mjesto u skupini.

Ako je i bilo dvojbi, sve je bilo gotovo nakon prvog poluvremena kojeg su Crveni vragovi dobili sa 4:0, a sva četiri gola zabio je Romelu Lukaku (17, 26, 30, 37). U nastavku susreta među strijelce se upisao i Leandro Trossard u 90. minuti. Gosti su od 24. minute igrali bez isključenog Eddyja Pascuala.

Kod prvog gola Jeremy Doku je ubacio s lijeve strane, a Lukaku glavom pogodio za 1:0. Kod drugog gola asistent je bio Timothy Castagne spustivši glavom loptu do napadača Rome koji je sjajno pogodio za 2:0. Treći gol Lukaku je ponovo zabio glavom nakon ubačaja Wouta Faesa, a potom još jednom nogom na asistenciju Orela Mangale.

Belgijski izbornik Domenico Tedesco ostavio je Lukakua u poluvremenu u svlačionici, a priliku u napadu dobio je Lois Openda. U posljednjim trenucima susreta peti gol je zabio Trossard.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Lukaku je za belgijsku vrstu zabio 83 gola u 113 nastupa, no prvi put u svojoj karijeri postigao je četiri gola u dresu belgijske vrste, a sve to u razornih 20 minuta. Time je postao prvi Crveni vrag koji je zabio najmanje četiri gola u utakmici u gotovo 30 godina. Rekorderi su još uvijek naš Josip Weber, te Robert De Veen i Bert De Cleyn koji su u jednom susretu zabili po pet golova.

Pokojni Brođanin Josip Weber postigao je pet golova u prijateljskoj utakmici protiv Zambije u lipnju 1994. koju je Belgija dobila sa 9:0. Bio je to njegov premijerni nastup u belgijskom dresu. Ukupno je za Belgiju odigrao 11 utakmica i postigao 11 zgoditaka. Bivši napadač BSK-a, Hajduka, vinkovačkog Dinama, Cercle Bruggea i Anderlechta preminuo je u studenom 2017. nakon duge i teške bolesti u 53. godini života.

Pet golova u dresu belgijsjke vrste zabili su i Robert De Veen 1911. godine, te Bert De Cleyn 1946.

U drugom susretu iz ove skupine Švedska je pobijedila Estoniju sa 2:0, a golove su zabili Viktor Claesson (22) i Emil Forsberg (55).

Standings provided by Sofascore