LOVREN U REKONSTRUKCIJI

LFC: Krunski dokaz lošeg Rodgersovog ljetnog posla

04.12.2014 u 14:36

Bionic
Reading

Brendan Rodgers je ove sezone 'poklonio' Daniela Aggera matičnom Bröndbyju, te se riješio Iaga Aspasa kojega u poslali na posudbu u Sevillu. Morali su prodati lidera Suareza Barceloni, te moraju gledati kako grandiozni Gerrard polako gubi energiju. Taj vakuum sjajni razvojni trener ispunio je s više od deset prinova iza kojh je prvih stotinjak dana u novom jatu. Među njima je najviše 'stršala' cijena Dejana Lovrena

Aspas je prije tri polusezone u Liverpool doveden kao kapetan Celte Vigo, a u jedinoj dezoni u crvenom dresu nije se naigrao. Suarez i Sturridge su vladali Premiershipom, na krilima su rasli klupski biseri Sterling i Coutinho i za vrijednu špicu 'nije bilo posla'. Sezonu je  završio s jednim službenim golom.

Aspas je kvalitetan napadač i u to su se već mogli uvjeriti i Riječani kojima je zabio lijep gol u Europskoj ligi, a čeka ih i opet u zadnjem kolu u Sevilli. Ukupno je ove sezone zabio sedam golova u devet nastupa, a osim u kupu zabijao je samo na Kantridi. Posljednja tri došla su sinoć kada je unutar četiri minute zabio hat-trick nedoraslom Sabbadelu u Kupu kralja, dok u Liverpoolu prema protivničkom golu gledaju najčešće sa - čežnjom.

Sva tri napadačka pojačanja (Balotelli, Borini, Lambert) zajedno u 1729 minuta imaju četiri gola na kontu. Kombinirano im je trebalo 36 nastupa. Sturridge je dugo ozlijeđen, a Balotelli pokazuje da je 'zvijer' ali u uvodnoj fazi sezone je izgledao kao da iz broda ne bi pogodio more. Sad je i on ozlijeđen i ostaje samo nevjerojatno brzi Raheem Sterling (Liverpool će ga uskoro teško obraniti od interesa Reala) kojega protivnici već mjesec dana nemilo mlate na terenu. Samo Hazard trpi više prekršaja u ligi, (Sterling najviše u zadnja četiri kola) protivnicima je prilično jasno da je zaustavljanje Sterlinga kod Liverpoola zadnji mjesec - pola posla.

Hattrick Aspasa počinje od 2.02

Napadačka statistika ove Rodgersove generacije je porazna, i iz toga proizlaze svi Liverpoolovi problemi. Nove puzzle u sastavu još nisu dobro 'kliknule' i rezultat evidentno pati. Momčad kojoj je lani Premiership utekao 'za prsa' sada je daleko od fokusa s gol razlikom +0. Suarez je bio toliko važan, Gerrard je godinu dana stariji.

Najčešće se spominje obrana, a u njenom kontekstu Dejan Lovren. Koštao je 'kao svetog Petra kajgana' i vrlo je samouvjeren. U sebi vidi potencijalnu legendu kluba i budućeg kapetana, a obzirom na Dejanovu dob i razinu odlučnosti koja mu je urođena - uopće nije nemoguće. Ali Lovren je sada u problemima i trenutno je 'na odmoru' u Premiershipu dok ga u prvih 11 mijenja Kolo Toure od kojega je daleko bolji u gotovo svim segmentima igre. Vratit će se Lovren u prvih 11... Šteta je što nismo imali priliku vidjeti tandem Agger - Lovren, čini se da bi njih dvojica bili kompatibilni. Škrtel i Sakho su odlični braniči, ali istoga tipa kao Lovren i sa ipak slabijom kontrolom lopte. Lovren je imao nekoliko bolnih kikseva ove sezone, ali njegova priča s Anfielda tek je na početku i ako potraje jednom će se lošiji start možda u čudu prepričavati.


Posljednji problem ove Rodgersove selekcije su bekovi. (Iako neki ne vjeruju niti vrataru Mignoletu, ali obzirom na reflekse, skraćivanje kutova, kretanje i brzinu mladog Belgijanca i te kritike nisu sasvim utemeljene.) Bekovi su sjajno pokriveni kada ih okupiraju starosjedioci Johnson i Enrique. Ali njih su dvojicu mučile ozljede na početku sezone i te uloge su preuzeli španjolski poletarci Moreno i Manquillo koji su zapravo napravili (posebno Moreno) najveću štetu na terenu. Obojica su mladi i možda ih se isplati čekati, ali ako se dvojica bekova u paru uče na Premiership onda rezultata ne može biti. Da je barem zdrav univerzalan bočni branič Jon Flanagan, ali i mladi Scouser je izvan stroja zbog ozljede.

Sve u svemu, još je prerano za davanje velikih ocjena Rodgersove ljetne kupovine, iako se vidi da ovaj sastav ima fantastičan potencijal, ali je jasno da je krivo odabrao višak jer bi mu i Aspas i Agger jako dobro došli. Nije ih uspio ukomponirati i izgubio je. Kao i sezonu prije kada je Jonja Shelveya za sitniš prepustio svom bivšem klubu Swanseaju. Neki su ga nazivali ćelavim next Gerrardom, ali udomaćeni Shelvey, koji je u klub došao s 18 godina tri godine kasnije morao je opet pakirati kofere. S njima bi Liverpool danas bio daleko stabilniji. I rezultatski u boljem stanju.

Liverpoolovi navijači jednostavno odbijaju prestati vjerovati...