Liga nacija logo sponzori

SAMO ZA TPORTAL

Nikica Jelavić se divi Modriću, ali zasluge za preokret pripisao je nekom drugom

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaši igrat će u nedjeljnom finalu Lige nacija poslije sjajne predstave i pobjede u Rotterdamu protiv Nizozemske, domaćina završnog turnira, 4:2 nakon produžetaka (2:2, 0:1)

Nije finale ni Svjetskog, pa ni Europskog prvenstva. Ali doći do zadnje stepenice u Ligi nacija izuzetan je pothvat. Tim prije što su Dalićevi igrači srušili mit o nepobjedivosti Nizozemaca na kultnom Feijenoordovom stadionu u Rotterdamu.

Koliko je ova pobjeda velika, potvrđuju nam i riječi bivšeg hrvatskog reprezentativca, napadača koji je igrao u čak tri engleska premierligaša, a danas trenera u mlađim kategorijama Lokomotive. Naravno, riječ je o 37-godišnjem Nikici Jelaviću, a on je posebno impresioniran svojim vršnjakom Lukom Modrićem.

No za početak je prokomentirao dramatični završetak tzv. regularnog dijela utakmice, odnosno primljenog gola u posljednjim sekundama sudačke nadoknade, kojim su Nizozemci izjednačili na 2:2 i izborili produžetak.

'Uvijek moramo nešto dramatično odraditi. Ali rezultat je realan, Hrvatska je dominirala svih 90 minuta, pa i u dodatnih 30. Zato i jest šteta što nismo riješili utakmicu u regularnom dijelu. Ali na kraju - posve zaslužena pobjeda. A šteta je što su nam poništili taj gol za 5:2', rekao je u uvodu razgovora za tportal Jelavić.

Igrali su svi jako dobro, ali dojam je da je Modrić ipak taj motor zamašnjak. Bez obzira na njegovih 37 godina.

'Apsolutno se slažem. Luka je alfa i omega ove momčadi. Pogotovo uz Kovu (op.a., Matea Kovačića) i Broza (op.a., Marcela Brozovića), mislim da imamo najbolju veznu liniju na svijetu. I da to stvarno izgleda lijepo. Imaš osjećaj da oni igraju 'ševu' s protivničkim veznim igračima.'

Da, bilo je perioda u kojima Nizozemci i po nekoliko minuta nisu mogli do lopte.

'Točno. S time da govorimo o polufinalu Lige nacija. I to je bila baš prava dominacija, odnosno škola nogometa Nizozemcima.'

Bili ste napadač, pa onda imate pravo i prokomentirati igru Brune Petkovića. Opet je, kao i na SP-u, zabio prekrasan pogodak, vrijedan prolaska.

'Realno, Petko je i unio taj preokret. Penal na njemu, pa i poništeni pogodak. Ali i taj zgoditak sa 17, 18 metara. Njegova klasa se zna. To je neupitno. On mora samo još malo više biti 'unutra'. On je sigurno napadač vrhunske klase.'

Sada u Rotterdamu svi maštamo o zlatu. Preko koga će biti lakše do njega, Italije ili Španjolske?

'Nemamo mi tu što puno birati. Koga god da dobijemo, svakako će biti teško. Ali vjerujte mi, svi se nas pribojavaju. Tako da vjerujem da bi i Španjolska i Italija radije htjele da su u finalu Nizozemci, a ne mi. Hrvatska treba nametnuti svoju igru. Jer, realno, svejedno ti je protiv koga igraš kada imaš ovakve igrače i kada ovako dominiraš u polufinalu', završio je Jelavić.

  • +58
Liga nacija: Nizozemska - Hrvatska, 14.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
  • +14
Hrvatski navijači na stadionu u Rotterdamu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal