POVIJESNI USPJEH

Izbornik Belgije jedva prozborio: Bilo je zastrašujuće do kraja...

02.07.2014 u 08:29

Bionic
Reading

Belgijski izbornik Marc Wilmots priznao je da je osjećao strah u završnici utakmice protiv SAD-a u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu...

Belgijanci su odigrali odličnu utakmicu u Salvadoru, stvorili mnoštvo prilika, ali je američki golman Tim Howard čudesno branio, pa je nakon 90 minuta ostalo 0:0. U prvom je produžetku Belgija povela s 2:0 pogocima Kevina de Bruynea i Romelua Lukakua, ali je na početku drugog produžetka smanjio Julian Green i donio novu neizvjesnost. Ipak, dvoboj je završen rezultatom 2:1 i Belgija je prošla u četvrtfinale u kojem će igrati protiv Argentine.

'Stvorili smo najmanje 15 prilika za gol, tako da smo zaslužili proći dalje iako je bilo zastrašujuće do samoga kraja. Moji su se igrači žestoko borili i kopali duboko za prolaz. Cijela zemlja može slaviti četvrtfinale, ovo je povijesni uspjeh', naglasio je vidno uzbuđeni Wilmots nakon što je Belgija prvi put od 1986. godine ušla među najboljih osam svjetskih reprezentacija.

Ključnu je ulogu protiv SAD-a odigrao Lukaku koji se nije previše istaknuo u utakmicama u skupini. U utorak je, međutim, ušao u igru na startu produžetaka, te najprije asistirao De Bruyneu, a potom i sam postigao pogodak.

'Romelu je prolazio kroz teško razdoblje i primio je puno kritika nakon nedavnih igara, ali dobro sam ga pripremio za ovu utakmicu, rekao sam mu da može donijeti prevagu. Bojim se da je to život napadača, sude ti samo po golovima', zaključio je Wilmots.