EKSKLUZIVNO ZA TPORTAL

Ispovijest samozatajnog trenera koji je preporodio Mirjanu Lučić

27.01.2017 u 13:34

  • +4

Mirjana Lučić-Baroni

Izvor: Reuters / Autor: JASON REED

Bionic
Reading

Plasmanom u polufinale Australian Opena 34-godišnja Makaranka Mirjana Lučić Baroni napravila je podvig kojem se nitko nije nadao. No i sama je svjesna kako do tog čudesnog rezultata te najboljeg plasmana na WTA ljestvici u karijeri ne bi došla da nije bilo samozatajnog trenera Marina Bradarića, koji s njom surađuje tek od studenoga prošle godine

Nije bilo lako doći do 31-godišnjeg Splićanina Marina Bradarića, mladog trenera koji ne voli da ga se ističe u prvi plan. Kaže kako o njegovu radu 'najbolje govore rezultati Mirjane Lučić Baroni'. Nakon što je Mirjana Lučić Baroni poražena u polufinalu Australian Opena od Serene Williams 2-6, 1-6, Bradarić, koji je tako odveo Makaranku do najboljeg renkinga u karijeri (očekuje se oko 29. mjesta na WTA ljestvici) za tportal.hr mirnim je glasom rekao:

>> Čudesna Mikica nakon poraza od Serene kazala veliku istinu

'Ciljeve za ovu godinu već smo ostvarili'

'Jako puno ljudi javilo se Mirjani i meni nakon njenih sjajnih igara u Melbourneu. Zaista je bilo sjajno i mogu reći da smo ciljeve za ovu godinu već ostvarili, tako da sad trebamo postaviti nove. Što se tiče Australian Opena, mogu reći kako smo bili maksimalno fokusirani, ali nismo previše razmišljali o tome što se događa. Odlučili smo ići dan po dan, meč po meč. Cilj prije turnira bio je proći prvo kolo jer to Mirjana nije uspjela u Australiji od daleke 1998. godine', kazao nam je Bradarić kojeg je s Mirjanom Lučić Baroni upoznala bivša tenisačica Jelena Kostanić, odnedavno trenerica nadarene 19-godišnjakinje Ane Konjuh. Od studenoga 2016. Bradarić i Lučić Baroni i službeno su počeli suradnju.

'Od prvog dana suradnje s Mikicom uživam, baš sam zahvalan što imam priliku raditi i družiti se s takvom osobom i takvom sportašicom. Prije ovih rezultata u Melbourneu jednako sam razmišljao, nikad mi ni s jednim sportašem nije bilo ugodnije surađivati. Ohrabreni smo ovim rezultatom i njenim igrama i idemo dalje, skromno raditi i davati sve od sebe pa će kraj sezone ako bude zdravlja sve reći', kazao je Bradarić dodavši:

'Kada je Mirjana prošla prvo kolo, krenuli smo dalje i fokus je išao samo na idući meč. Jednostavno rečeno, radili smo svoj posao kao i svaki drugi dan samo što je to ovdje bilo medijski popraćeno. Iskreno, mi ovdje u Melbourneu uopće nismo imali dojam te euforije koja se, čujem, stvorila u Hrvatskoj.'

Brat Filip nogometaš Rijeke

Zanimljivo je spomenuti kako je Marin Bradarić – koji je tenis jedno vrijeme igrao i profesionalno - stariji brat Filipa Bradarića, nogometaša Rijeke. No Marina – koji je uspio doći do 349. mjesta na ATP ljestvici - na početku karijere zaustavila je teška ozljeda ramena, zatim prometna nesreća u kojoj mu je napuklo rebro, problemi s ozljedom leđa, a na koncu su mu presudile mononukleoza (pogodila ga je tri puta!) te problemi s radom štitnjače.  Na pitanje je li mu Mirjana Lučić u to vrijeme bila jedan od igračkih uzora kaže: 'Da, to je istina. Mirjana mi je bila jedan od idola i zaista je čudan osjećaj sada joj biti trener', iskren je bio Bradarić koji je tri godine mlađi od Makaranke Lučić Baroni.

No Bradarićeva karijera u natjecateljskom tenisu kratko je trajala i zbog spomenutih problema vrlo rano posvetio se trenerskom poslu, a prvi veći uspjeh ostvario je prije dvije godine s Rusom Romanom Safiulinom kojeg je odveo do titule pobjednika juniorskog Australian Opena. 'Roman Safiulin imao je 16 godina kad smo počeli suradnju i radili smo oko godinu dana do njegove ozljede ramena i operacije te pauze od devet mjeseci. U roku od godine dana osvojio je juniorski Australian Open, bio je drugi junior svijeta i osvojio je pet Futures turnira zaredom', kazao je za tportal.hr Bradarić.

Mirjana može osvojiti grand slam titulu

Za kraj je rekao kako je i prije odlaska u Melbourne osjećao kako bi mogla otići daleko jer je jako dobro znao što Mikica može na treninzima. Čak je i uvjeren kako bi do Roland Garrosa i Wimbledona, dva sljedeća grand slama, mogla još podići formu. 'Po ovome kako sada igra i kako dobro trenira, mislim da Mirjana može osvojiti grand slam titulu!', kazao je za kraj Bradarić iz sunčane Floride gdje im je baza za treniranje uoči odlaska na turnire. Međutim, u ožujku će Mikica proslaviti 35. rođendan i jasno je kako u tim godinama njeno tijelo više ne može odgovoriti napornim treninzima i žestokom ritmu turnira kakve neke mlađe tenisačice imaju. No već plasmanom u polufinale Australian Opena ovaj hrvatski dvojac napravio je pravo malo čudo. Nakon toga riječ pritisak kod njih ne postoji, samo žele uživati u svakom sljedećem treningu i meču.

'Nastup u Melbourneu mi je dao ogroman poticaj. Sad želim još žešće trenirati. Želim ponavljati uspjehe i još više napredovati', kazala je Mikica prije povratka u SAD gdje će se nakon kratkog odmora početi pripremati za turnire u Acapulcu, zatim Indian Wellsu i Miamiju.

Lucic-Baroni's emotional on court interview Autor: YouTube