Mijatović Za tportal

Hrvatski trener nanio Zvezdi najteži poraz u povijesti! Evo što nam je iskreno rekao o tome

12.04.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Nakon što je Anadolu Efes u posljednjem kolu Eurolige uvjerljivo nadigrao Crvenu zvezdu, bilo je jasno da je tvorac tog uspjeh hrvatski trener Tomislav Mijatović

Tom pobjedom dvostruki prvak Europe Anadolu Efes, koji je donedavno bio u velikoj krizi, uspio je ući u play-in fazu košarkaške Eurolige.

No ovako uvjerljivu pobjedu od čak 45 koševa razlike (100:55) baš nitko nije očekivao. Činjenica jest da je Zvezda još ranije izgubila šanse za vrh ljestvice, a Anadolu Efesu je samo pobjeda garantirala prolaz.

Tako je mladi hrvatski stručnjak Tomislav Mijatović, koji je svoj put započeo u Ciboni uz Nevena Spahiju te nastavio uz Acu Petrovića, Jasmina Repešu i Velimira Perasovića, nakon 14 godina kao pomoćni trener u Efesu dočekao preuzimanje prve momčadi. A rezultat svega? U zadnjih deset utakmica ostvario je kao glavni trener učinak od osam pobjeda i svega dva poraza. Uz veliku pobjedu u derbiju turskog prvenstva protiv Fenerbahčea. Bolje nije moglo!

Novi težak ispit i borba za plasman u četvrtfinale bit će okršaj u Istanbulu protiv poraženog iz utakmice bolonjskog Virtusa i Baskonije.

Na pitanje koja je tajna njihova uspjeha u zadnje vrijeme, za tportal je kratko rekao:

'Nema tajne. Kod nas se momčadski duh pokazao kao ključan jer svi igrači jednako grizu. Ukratko, sinergija među igračima je savršena, a ja imam skupinu koja je osvojila sve i prekaljeni su vukovi koji znaju što treba da se na ovom nivou igra vrhunski te uz njih imam igrače koji su gladni i željni tih uspjeha. Uz sve to, imamo sinergiju s navijačima, kojih je jučer u Sinan Erden Areni bilo 14.500, što je sjajno', kazao je za tportal 48-godišnji Mijatović, a koji je u veljači ove godine preuzeo momčad nakon odlaska Erdema Cana. No činjenica jest da je u Efesu najviše naučio od Ergina Atamana, s kojim je dva puta pokorio Euroligu.

Na pitanje koliko im svima znači plasman u play-in rekao je:

'Otkad sam preuzeo momčad, išli smo utakmicu po utakmicu i to je rezultiralo plasmanom u doigravanje. Kad imate igrače ovakvog karaktera te želje i volje, sve je moguće. Svakako tu ne želimo stati i u utorak igramo kod kuće utakmicu u kojoj želimo ostati u istom ritmu.'

Posebna tema bila je pobjeda protiv Crvene zvezde od 45 koševa razlike. Najteži je to poraz u povijesti srpskog kluba u Euroligi, stoga nikoga nisu iznenadile ovacije za trenera i igrače.

'O tome s kojom ćemo razlikom dobiti nisam ni sekunde razmišljao. Trebala nam je pobjeda od jednog poena, a meni kao sportašu i kao čovjeku nikada ideja nije ganjati rekorde ili slično. Eto, utakmica je otišla u tom smjeru, a po meni taj rezultat uopće nije realan jer Zvezda ima jako dobru ekipu', skromno je kazao Mijatović te se za kraj dotakao i ovacija koje je dobio od publike, a možete ih vidjeti OVDJE.

'Kad momčad odigra jako dobro i kad te publika nagradi pljeskom i ovacijama, to svakom odgovara i paše. Iskreno, kad su krenule ovacije, uopće toga nisam bio svjestan, ali mi je drago zbog ekipe. I to govorim bez lažne skromnosti i floskula. Meni je samo želja da ekipa bude uspješna jer sam ja dvostruko odgovoran i želja mi je da klub, koji smatram svojim, bude uspješan. Najkraće rečeno, u svakoj utakmici radim jednu vrstu pritiska samom sebi', završio je Mijatović, dodavši da se uopće ne zamara pričama da na mjesto trenera uoči nove sezone dolazi španjolski stručnjak Xavi Pascual.

Kaže da ima predobar odnos s čelnicima kluba da bi se zamarao takvim stvarima i da će napraviti sve što traže od njega. A trenera koji ovako žive za svoj klub je malo. Zato mu se sve ovako i vraća i zato igrači 'ginu' za njega te su svi svjesni da je ovakav Efes spreman za velike stvari.

Standings provided by Sofascore