Kup K. ĆOSIĆA

Pogledajte kako je Cedevita Junior namučila Zadar i 'razljutila' Luku Božića

16.02.2024 u 22:07

Bionic
Reading

U finalu ovosezonskog izdanja Kupa 'Krešimir Ćosić' igrat će košarkaši Cibone i Zadra, nakon što je branitelj naslova Cibona u prvom polufinalu završnog turnira koji se igra u Splitu svladala Dubravu sa 80:67 (22:14, 21:20, 20:15, 17:18), u drugom je polufinalu najveći favorit za naslov Zadar nadigrao Cedevitu Junior sa 83:72 (22:25, 13:20, 23:9, 25:18).

Za razliku od prvog polufinala koji je protekao u dominaciji Cibone, u drugom dvoboju bilo je mnogo neizvjesnije, Cedevita Junior je u prvom poluvremenu vodila i sa po 12 poena prednosti, no u nastavku je Zadar na krilima Luke Božića ostvario preokret.

Luka Božić je sa 34 koša bio uvjerljivo najbolji igrač u sastavu Zadra, dok je Sandro Rašić sa 26 ubačaja predvodio Cedevitu Junior.

Igrači Cedevite sjajno su šuterski otvorili utakmicu, u prvoj su četvrtini pogodili čak sedam trica, od toga četiri Rašić, pa su bili u stalnoj prednosti. U drugoj četvrtini zagrebački je sastav pridodao u napadački arsenal i unutarnju igru, dok Zadrani praktički nisu mogli pogoditi ništa, pa je u 17. minuti bilo najvećih 41:29 za Cedevitu Junior.

No, u nastavku Cedevita Junior nije mogla nastaviti igrati u istom ritmu, stao joj je šut, dok su Zadrani krenuli odlučnije i serijom 9:0 odmah anulirali zaostatak s poluvremena. U tome su im pomogle i dvije nesportske pogreške dosuđene igračima Cedevite Junior.

Kako su početkom četvrte četvrtine Zadrani ostvarili i šest poena prednosti činilo se kako je dvoboj 'prelomljen'. Ipak, Rašić i Serdarušić su uspjeli povezati još nekoliko trica pa je četiri i pol minute prije kraja Cedevita Junior povela sa 70:69. Uslijedila je tada ipak odlučujuća serija Zadra od 12:1 kojom je minutu i pol prije kraja favorit stigao do nedostižnih 81:71.

Za Cibonu je ovo 21. ulazak u finale Kupa 'Krešimir Ćosić', a šesti u posljednjih sedam godina. Dosada je osvojila devet naslova, uključujući i posljednja dva. Zadar je, pak, po 16. put stigao do finala, dosada je osvojio osam trofeja, posljednjeg 2021. godine kada je u svojoj dvorani u finalu svladao upravo Cibonu.

Bio je to šesti i dosada posljednji sraz Zadra i Cibone u finalima Kupa, a omjer u tim dvoobjima je 4-2 u korist Zadra.

Finale je na programu u subotu od 20 sati.

  • +12
Košarka: Cedevita Junior - Zadar, polufinale SuperSport Kupa Krešimir Ćosić 72:83 Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel