VELIKE ZVIJEZDE NOGOMETA

Barcin francuski 'anonimac' ušao u društvo najskupljih!

24.07.2014 u 11:40

  • +8

Najskuplji igrači u povijesti nogometa

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Novo Barcelonino pojačanje Jeremy Mathieu, centralni branič koji je pristigao iz Valencije, ušao je u iznimno ekskluzivno društvo igrača starijih od 30 godina, a za koje je isplaćena odšteta od preko 20 milijuna eura. Na listi su dosad bila samo najveća imena modernog nogometa, a Mathieu je šesti

Koliko je pametno bilo za ogroman novac (a 20 milijuna eura to zasigurno jest) dovesti stopera koji je tek dva puta nastupio za francusku nacionalnu selekciju ostaje da vidimo, ali vrlo je indikativno pogledati u prošlost i promotriti za kakve se igrače, koji su navršili 30 godina, dosad davalo 20 i više milijuna eura.

Claude Makelele, defanzivni vezni, tada 30.
Transfer: 20 milijuna za prelazak iz Real Madrida u Chelsea 2003. godine
Zanimljivost: njegov se transfer smatra i konačnom potvrdom početka ere Galacticosa. U londonskom je klubu s Mourinhom osvojio sve trofeje osim onog u Ligi prvaka, a njegovim je odlaskom Real izgubio stabilnost u veznom redu.

Zlatan Ibrahimović, napadač, tada 30.
Transfer: 21 milijun za prelazak iz Milana u PSG 2012. godine
Zanimljivost: Osim što je odveo PSG do naslova nacionalnog prvaka, ovim je prelaskom u redove francuskog kluba a postao igrač za kojeg je kumulativno isplaćeno najviše odštetnog novca u povijestni nogometnih transfera. Ukupno nešto manje od 170 milijuna eura.

Diego Milito, napadač, tada 30.
Transfer: 25 milijuna za prelazak iz Genoe u Inter 2009. godine
Zanimljivost: Iako su mnogi sumnjali u svrsishodnost ove kupovine, Milito je brzo dokazao suprotno. Kruna sezone bila su njegova dva pogotka u finalu Lige prvaka, kada je Inter slavio protiv Bayerna 2:0.


Samuel Eto'o,napadač, tada 30.
Transfer: 27 milijuna za prelazak iz Inter u Anzhi 2011. godine
Zanimljivost: Prelaskom u Anzhi, Eto'o je postao neslužbeno igrač s najvišim primanjima kao nogometaš, ali sve je bilo kratkog vijeka, pošto se klub financijski raspao, samo dvije godine nakon Eto'ova dolaska.

Gabriel Batistuta, napadač, tada 31.
Transfer: 31 milijun za prelazak iz Fiorentine u Romu 2000. godine
Zanimljivost: ovom je transferu kumovao Fabio Capellu, koji je medijima dojavio kako je posao u tijeku i prije nego li je započeo, kako bi svalio navijački pritisak na predsjednika Sensija, koji je tako morao dovesti Batistutu. Roma je te sezona bila prvak Italije.

Pet skupih 'staraca' redom su igrači koje će pamtiti nogometna povijesti. Za francuskog stopera to gotovo sigurno neće biti slučaj, pa ostaje pitanje zbog čega su se točno u Barceloni odlučili za tako skupocjenog, ali već i starog, stopera?