OKRŠAJ U NEDJELJU

Ferrari će na svojoj Monzi ponovo prijetiti Mercedesu!

31.08.2015 u 22:56

Bionic
Reading

Nakon neuspješne utrke u Belgiji u kojoj je Sebastian Vettel odustao nakon eksplozije gume u pretposljednjem krugu, Ferrari se nada boljem na stazi na kojoj ima rekordnih 19 pobjeda. Ipak, Lewis Hamilton i Nico Rosberg ostaju glavni favoriti za pobjedu...

Velika nagrada Italije u kalendaru je Formule 1 od samog početka, 1950. godine i održana je svake godine dosad. U svojih 64 izdanja samo je jednom vožena na Imoli, a sve ostale godine na legendarnoj Monzi, na kojoj će i ove godine juriti F1 bolidi. S obzirom da Bernie nezadovoljan prihodima prijeti u budućnosti zauvijek F1 maknuti iz Italije, bez obzira na najstrastvenije automobilističke navijače, preostaje nam uživati u Monzi dok možemo. Ova staza ima ugovor s komercijalnim vlasnikom Formule 1 do 2016. godine, a hoće li biti produžen, teško je reći.

Monza nam je ponudila brojne uzbudljive utrke u svojoj povijesti, sretne i tragične priče, a najuspješniji na njoj Ferrarijev je omiljeni sin, Michael Schumacher s pet pobjeda. Ova je staza posebna i za njegovog nasljednika Sebastiana Vettela, koji je ovdje 2008. godine došao do svoje prve pobjede u karijeri i jedine Tora Rossa u povijesti momčadi. Ima tri pobjede na talijanskom tlu, dok po dvije imaju Fernando Alonso i prošlogodišnji pobjednik Lewis Hamilton.

Sama staza pretrpjela je dosta promjena u zadnjih dvadeset godina, a sadašnji raspored zavoja postavljen je 2000. godine. Što se zoni izlijetanja tiče, one su prije bile šljunčane, ali se asfaltiraju jedna za drugom, a prošle godine na red je došla i legendarna Parabolica, što se pretjerano ne sviđa ljubiteljima sporta.

Kako god, nikad sigurnija Monza danas je dugačka 5.7km i ima 11 zavoja. Ozbiljna uzbuđenja počinju već u prvom sporom dvostrukom zavoju 'Variante del Rettifilo', koji se prolazi u prvoj s oko 85km/h, a nerijetko izazove masovni sudar, posebno na startu. Slijedi brzi zavoj Biassono, poznat po duelima Schumija i Hamiltona te Vettela i Alonsa, koji su umalo završili sudarima prethodnih godina.


Nakon novog dvostrukog zavoja slijede dva desna zavoja Lesmo, koje nije lagano precizno pogoditi i vozači su tu u prošlosti redovito završavali u šljunčanoj klopci ako bi otišli preširoko. Novi dugi ravni dio vodi do atraktivnog trostrukog zavoja 'Variante Ascari', zatim izlaska na sljedeći ravni dio i onda poslastica za kraj, s više od 200km/h jurnjava atraktivnim dugim desnim, poznatim pod nazivom Parabolica.

Za razliku od prošle godine, Pirelli će vozačima ponuditi mekanu i srednju komponentu pa možemo očekivati više ulazaka u boks, vjerojatno po dva svakog vozača. Tko proba ići samo jednom, moglo bi mu se dogoditi isto što i Vettelu u Belgiji. DRS zone nalaze se uoči prve šikane i zavoja Ascari te će zasigurno imati važnu ulogu na ovoj utrci. Što se vremenske prognoze tiče, u nedjelju bi trebalo biti sunčano i suho.

Favoriti ostaju isti kao i na svakoj drugoj utrci. Lewis Hamilton i Nico Rosberg imaju bolid koji se dobro ponaša na brzim stazama pa će ih biti jako teško pobijediti u Monzi. No, Ferrari nas je već dvaput ugodno iznenadio ove sezone. Tko zna, ako staza bude dovoljno vruća, možda Vettel i Kimi dođu na svoje i vidimo treću pobjedu talijanske momčadi ove godine, 20. na legendarnoj stazi.

Od ostalih vjerojatno će Williams Bottasa i Masse imati što za reći, a bit će zanimljivo vidjeti može li se Red Bull još malo približiti vodećima. McLaren Honda pak vjerojatno će ponovo proživljavati blamažu na samom dnu.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 14 sati, nedjeljna utrka u isto vrijeme. Ne propustiti!


VN Belgije (11/19), rezultati:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1 h 23:40.387
2. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) + 2.058
3. Romain Grosjean (Fra/Lotus-Mercedes) 37.988
4. Daniil Kvjat (Rus/Red Bull-Renault) 45.692
5. Sergio Pérez (Mek/Force India-Mercedes) 53.997
6. Felipe Massa (Bra/Williams-Mercedes) 55.283
7. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 55.703
8. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso-Renault) 56.076

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB) 227 bodova
2. Nico Rosberg (Njem) 199
3. Sebastian Vettel (Njem) 160
4. Kimi Räikkönen (Fin) 82
5. Felipe Massa (Bra) 82
6. Valtteri Bottas (Fin) 79
7. Daniil Kvjat (Rus) 57
8. Daniel Ricciardo (Aus) 51
9. Romain Grosjean (Fra) 38

Ukupni poredak konstruktora:

1. Mercedes-AMG 426 bodova
2. Ferrari 242
3. Williams 161
4. Red Bull 108
5. Lotus 50

Sve sažetke utrka Formule 1 pogledajte ovdje