DRAMA U SPLITU

Dinamo osvojio Kup tek nakon penala

28.05.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Samo desetak tisuća gledatelja okupilo se na uzvratu finala Kupa igranom na Poljudu, a oni su mogli uživati u igri Hajduka i golijadi kojom su 'bili' do 75. minute sustigli pobjedu Dinama iz prve utakmice (3:0). Na kraju, nakon jedanaesteraca, Rabuzinovo Sunce pripalo je 'modrima'

Dinamo je na Poljud stigao s kapitalnom prednosti koja se na kraju nije pokazala dovoljnom. Hajduk je upornom igrom, ali ne i bezglavim jurišima, malo pomalo pritiskao i onda u samo petnaestak minuta tri puta zatresao mrežu Zagrepčana i stigao do prilike da se nakon izvođenja jedanaesteraca izbori za veliku senzaciju.

Ostvarenih 3:0 u Maksimiru trener modre momčadi Kruno Jurčić ipak je branio, a ne, kako je najavljivao uoči uzvrata, napadačkom igrom nastojao zabiti još jedan gol koji bi i definitivno uništio sve nade 'bilih' u veliki preokret. S druge strane, Ante Miše se nadao da će njegovi nogometaši smoći snage i znanja te, nošeni dobro ispunjenim tribinama poljudske ljepotice, stići do senzacije.

HAJDUK - DINAMO 3:0 (3:4 - 11m)
SPLIT, stadion Poljud, gledatelja 10.000; sudac Domagoj Ljubičić (Osijek)

Strijelci: 1:0 Kalinić (56), 2:0 Bartolović (58), 3:0 Kalinić (75)
Jedanaesterci: 0:1 Bišćan, 1:1 Kalinić, 1:2 Sammir, Rosso - Butina brani, 1:3 Badelj, 2:3 Bartolović, 2:4 Morales, 3:4 Ibričić, Hrgović promašio, Andrić - Butina brani.

Hajduk: Subašić, M. Buljat (od 78. Strinić), Maloča, Vejić, Šerić, Gabrić, Skoko (od 87. Rosso), Andrić, Bartolović, Kalinić, Ibričić
Dinamo: Butina , Lovren , Bišćan , Barbarić, Hrgović, Calello, Sivonjić (od 55. Tomečak), Badelj, Chago (od 90+1. Morales), Sammir, Mandžukić

Hajduk je u prvih 20 minuta susreta imao tri velike prilike, no prvo je Gabrićev udarac u drugoj minuti prohujao pred lijeve stative Tomislava Butine, a zatim je Nikola Kalinić u dva navrata, sam pred golmanom Dinama, propustio pospremiti loptu u mrežu. U 11. minuti Butina je lijepo obranio i izbacio loptu u korner, a devet minuta kasnije najbolji igrač Hajduka prebacio je cijeli gol.

Dinamo je u glavnini prvog dijela igrao podređenu ulogu. Njegovi igrači puno su griješili u kratkim dodavanjima, igrali su vrlo mekano, no kako su i igrači Hajduka bili prilično dekoncentrirani u dodavanjima, tako nekih velikih prilika nije bilo do samog kraja poluvremena. A onda su prvo Badelj, Samir i Sivonjić izigrali cijelu obranu suparnika, no Subašić je bio koncentriran i izbacio je loptu izvan igrališta. U nastavku akcije Chago se našao sam pred golmanom Hajduka, no njegov udarac glavom otišao je ipak iznad gola.

Najveću priliku u prvih 45 minuta vidjeli smo na isteku prve i jedine minute sudačke nadoknade. Andrić je s lijeve strane izveo slobodni udarac, Butina je pogriješio u procjeni, no umjesto u mreži, lopta je završila na prečki i odbila se nazad u polje.

Drugi dio ponovno je dobrom prilikom otvorio Hajduk. Domaćini su poveli napad lijevom stranom, visoki ubačaj nisu dohvatili ni igrači obrane Dinama ni postavljeni napadači Hajduka, pa je Drago Gabrić dobio neočekivanu priliku da volejem raspara mrežu. Na njegovu žalost, lopta je otišla visoko na tribine.

Ipak, Hajduk je stigao do prvog pogotka u 56. minuti. Ibričić je zakomplicirao situaciju, posve se spetljao, no lopta je stigla do Kalinića koji je bio čvršći u duelu sa suparnicima i pospremio lotu iza Butine. No to nije bio kraj muke Dinama. Samo dvije minute kasnije Gabrić je odlično ubacio s desne strane, Bartolović je ostao posve sam na sedam-osam metara i glavom je pogodio za 2:0. S tim rezultatom odjednom su porasle i šanse Hajduka da napravi veliki, upravo senzacionalni preokret i opet dođe u priliku osvojiti Rabuzinovo Sunce.

Dinamovci su se probudili tek u posljednjih dvadesetak minuta utakmice. Sammir, dotad posve nevidljiv na travnjaku, u 70. je minuti izvrsno pucao, no lopta je, na sreću ispruženog Subašića, otišla tek koji centimetar pored vratnice, a isti epilog imao je i sjajan udarac Badelja tek pola minute kasnije.

No, cijela priča se posve zakomplicirala u 75. minuti, kad je Kalinić iskoristio dodavanje Barlovića i pogodio za 3:0. Jasno, ionako glasne tribine Poljuda sad su još više pale u ekstazu, a Hajduk je stigao pred vrata raja. Jednostavno, Dinamo je igrao previše povučeno, bojažljivo i gotovo kukavički, kao da igrači iz Zagreba nisu vjerovali da bi Hajduk mogao dostići njihovu veliku prednost iz prvog susreta.

Na kraju, nakon odigranih 90 minuta i još dodatne tri minute sudačkog dodatka, momčadi su pristupile izvođenju jedanaesteraca. U tom ruletu prisebnijima su se pokazali 'modri'. Bišćan je prvi pucao i pogodio, slijedio je također uspješan udarac Kalinića, Sammir je uz dosta problema također pogodio (Subašić mu je umalo obranio udarac), a slijedio je Rosso, čiji je udarac izvrsno obranio Butina.

S prednošću od jednog gola na red je došao Badelj, koji je lijepim udarcem sigurno svladao golmana Hajduka, a onda je i Bartolović pogodio. Pretposljednji udarac s bijele točke za Dinamo je pucao Morales i on je bio siguran, a za ostanak u prilici za naslov za Hajduk je pucao Ibričić. Da je kojim slučajem promašio, peta serija se ne bi ni izvodila. Priliku za pobjedu prvo je propustio Hrgović koji je prevario Subašića, no promašio je cijeli okvir gola, da bi Butina na kraju obranio i Andrićev udarac, što je značilo da je Kup ipak otišao u Zagreb.