REAKCIJA NA REAKCIJU

HZSN napao Zdravka Mamića

27.02.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Povodom posljednjih istupa Zdravka Mamića priopćenjem za javnost oglasio se i Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) koji ističe da su oni proteklih godina u više navrata od kolega sportskih novinara tražili da ignoriraju osobu koja stoluje na radnom mjestu izvršnog dopredsjednika Dinama

'Naš stav je da kolege koje je Dinamov izvršni dopredsjednik izvrijeđao trebaju zadovoljštinu tražiti na sudu jer se dosad samo to pokazalo koliko-toliko efikasnom obranom od nasilja i primitivizma kojim se izvršni dopredsjednik Dinama već godinama obrušava na sve koji mu stanu na put, posebice na sportske novinare. Materijalna zadovoljština je, zasad, jedino što hrvatske institucije mogu ponuditi žrtvama njegovog verbalnog i fizičkog nasilja.

Izvršni odbor HZSN-a i ovoga je puta reagirao na izrečene i objavljene izjave kojima bi se svakako trebali pozabaviti policija i pravosuđe, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Hrvatski nogometni savez, a vjerojatno i još neke institucije i ustanove. Više je nego jasno, naime, da prema važećem Zakonu o sportu Dimanov izvršni dopredsjednik nikako ne bi smio obnašati funkcije koje ima, čak ako i zanemarimo njegove ljudske i moralne manjkavosti.

Članovi IO HZSN-a ograđuju od svih onih novinara koji su radije slušali i do potankosti prenijeli uvrede na račun svojih kolega nego li im dali podršku napuštanjem konferencije za novinare Dinamovog Izvršnog dopredsjednika i ignoriiranjem svega tamo izrečenoga. Na taj bi način barem malo sačuvali vrlo poljuljani dignitet novinarske profesije.

Članovi IO HZSN-a, kao i u svim dosadašnjim sličnim slučajevima, čvrsto stoje iza napadnutih i izvrijeđanih novinara i nude im pravnu pomoć, ako im zatreba. Naš stav o posljednjoj 'žrtvi' Dinamovog izvršnog dopredsjednika, novinaru HRT-a Ivanu Blažičku i njegovom novinarskom radu, izrečen je, pak, kroz ovogodišnju kandidaturu za novinara godine HZSN-a', stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.