OSVETA U HRAMU

Murray pregazio Federera i uzeo mu zlato

05.08.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Andy Murray nije uspio probiti britansku kletvu i osvojiti Wimbledon u vrijeme turnira, no na istom terenu je uzvratio Rogeru Federeru u finalu olimpijskog turnira i nakon manje od dva sata igre s uvjerljivih 6:2, 6:1, 6:4 osvojio dugoočekivano zlato za Veliku Britaniju

Andy Murray je, uz pomoć svog trenera Ivana Lendla, dramatično popravio razinu psihičke pripreme, a to ga je sve ovo vrijeme i kočilo. Sada kada više nije autodestruktivan, bere plodove svoga talenta i spartanskog rada te juriša prema samom svjetskom vrhu.

Domaća uzdanica je imala najtežu stazu. U polufinalu je svladao Srbina Đokovića, a u finalu svjetskog lidera Rogera Federera. Budući da Rafe Nadala zbog ozljede nema na turniru, nema ni mrvice dileme da je posve zaslužio ovo olimpijsko zlato. Prvo zlato britanskog tenisača nakon Josiaha Ritchieja davne 1908. godine osvojeno na istom terenu na kojem je igran današnji finale.

Na cijelom turniru je izgubio samo jedan set (Marcos Baghdatis u trećem kolu), a Federera je slomio rijetko viđenom serijom na ovoj razini od devet gemova u nizu. Od 2:2 u prvom setu, nošen publikom je projurio na 6:2, 5:0 i tako si odškrinuo vrata ekspresnog trijumfa. U istom je stilu nastavio u završnoj dionici te je iskoristio jedini break u trećem setu i mirno odservirao za naslov i emotivno slavlje uz suze, s puno življim navijačima nego što to omogućava uštogljena atmosfera 'klasičnog' Wimbledona.

Federer je u drugom setu opasno pritiskao, ali i početnički griješio te nije uspio doći do preokreta i olimpijskog zlata u singlu. Ima zlato iz Pekinga u paru s Wawrinkom, a ovo mu je prva pojedinačna medalja u bogatoj karijeri.

U dvoboju za broncu Juan Martin del Potro je sa 7:5, 6:4 svladao Novaka Đokovića, koji tako nije uspio obraniti broncu od prije četiri godine.

Murray će imati priliku osvojiti još jedno zlato. Naime, turnir će zatvoriti finalom mješovitih parova u kojem će s Laurom Robson igrati protiv bjeloruske kombinacije Azarenka - Mirnyi.