SONNY VINCENT U MOČVARI

Energičan i duhovit nastup veterana punka

10.02.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Da punk nije samo glazbeni stil, nego stil života, potvrdio je još jednom svojim žestokim nastupom u Močvari jedan od ministara i glasnogovornika te neumrle supkulture – Sonny Vincent

Iako smo posljednjih godina u Zagrebu imali priliku vidjeti neke istinske glazbene zvijezde koje već godinama haraju svjetskom scenom, koncert održan u srijedu navečer u Močvari pokazao je da su, osim glasom ili umijećem sviranja, neke osobe zvijezde same po sebi, od rođenja. Takav je i Sonny Vincent, zvijezda s karizmom 'do krova'.

Što sve treba znati o glazbeniku koji je do svoje 18. vjerojatno partijao više nego puno njih prije njega? Možda da je upoznao prve obožavateljice već u 13. godini života, kad se odselio od roditelja i ilegalno uselio u studentski dom za djevojke. Važno je napomenuti i da su njegovu pozamašnu karizmu oblikovale razne odgojno-popravne ustanove kroz koje je prolazio dok su letjele godine. Sa 14 godina naučio je pjevati i svirati vjerojatno ne sluteći da će jednog dana surađivati s utjecajnim glazbenicima kao što su Maureen Moe Tucker (Velvet Underground), Jim 0'Rourke (Sonic Youth), Greg Ginn (Black Flag) i Dexter Holland (The Offspring). Njegova punk rock grupa Testors možda nije stekla svjetsku slavu, ali zato njen kultni status među fanovima američkog punk rocka nikad nije bio upitan.

Iako na svojim ramenima nosi nešto više od pola stoljeća, izgledom i pojavom Sonny Vincent je onaj isti balavac koji je jurio djevojke po studentskim domovima. Duhovit u svom nastupu i markantan, glazbenik je bio oduševljen reakcijom zagrebačke publike kojoj je pružio nekoliko nezaboravnih skečeva, uglavnom na račun svog mladolikog gitarista. No u sat i pol koncerta Vincent je pokazao i ozbiljnu glazbenu stranu. Publiku je počastio energičnim pjesmama poput 'Busted', 'Primitive', 'Medicine Indians', 'Bad Attitude' (jedan od najvećih hitova Testorsa), 'Huh', 'Don't tell me' itd.

Prije Sonnyjevog nastupa publiku su s djelomičnim uspjehom zagrijala dva zagrebačka benda - Dykemann Family, noviji projekt sveprisutnog Gorana Lautera (ex Babies, Welcomin' Commitee In Flames), i post punk trojac Interzone, koji su se iskazali vrlo dobrom svirkom, no publika je ostala ravnodušna.