VUKOVAR FILM FESTIVAL

Strava Drugog svjetskog rata u 'Velikoj bilježnici'

30.08.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Danas će u Vukovaru biti prikazan i posljednji film iz natjecateljske konkurencije, 'Broj 55' Kristijana Milića, dok je sinoć prikazana 'Velika bilježnica' Janosa Szasza

Posljednjeg dana Vukovar film festivala postalo je posve jasno da je festival ove godine uistinu uspio okupiti sjajan izbor filmova podunavskih zemalja. U natjecateljskoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova prikazano je osam uglavnom vrlo dobrih naslova, među kojima se kao mogući favorit za festivalsku nagradu izdvaja potresni 'Križni put' Dietricha Brüggemanna.

Ove godine na festivalu smo vidjeli i značajan broj inozemnih gostiju, među kojima je bio i sam Brüggemann, pa glumac češkog filma Revival, članica žirija slovenska je kazališna i filmska glumica Milena Zupančič.... ukratko, festival je očito počeo sve jasnije zauzimati svoje mjesto na mapi europskih filmskih događanja, iako se odvija u malome gradu koji je svoje kino dobio tek ove godine i to u obliku multipleksa u novoizgrađenome shopping mallu, u koji se prebacio dio festivalskih događanja.

'Velika bilježnica' dobro se uklapa u ovogodišnju više nego solidnu ponudu festivalskih naslova, a riječ je o ekranizaciji sjajnog istoimenog romana slavne mađarske književnice Agote Kristof, prvog dijele njene trilogije o blizancima. Nakon što je otac prisiljen otići u borbu, majka trinaestogodišnje blizance usred Drugog svjetskog rata skloni na selo kod svoje majke, okrutne usamljenje bake, alkoholičarke koja ih zlostavlja, tuče i izgladnjuje. Uskoro se na imanje doseli i pukovnik njemačke vojske, koji prema dječacima pokazuje malo pretjeranu naklonost.


Okruženi bešćutnošću, nasiljem, smrću, boli, gladi i bijedom, dječaci shvaćaju da je jedini izlaz za preživljavanje da izgrade vlastitu otpornost na pakao koji ih okružuje. Iako ispričana iz dječje prespektive, u njoj nema djetinje naivnosti, nevinosti ni čistoće. Kao u kući strave, dječaci susreću zastrašujuće situacije i likove koji neminovno završavaju mrtvi. Za dojmljiv izgled filma zaslužan je i snimatelj Christian Berger koji je s Michaelom Hanekeom surađivao na filmovoma 'Skriveno' i 'Bijela vrpca'.

Posljednji film u konkurenciji za nagrade je 'Broj 55' Kristijana Milića, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. O tom filmu koji tematizira jednu istinitu epizodu iz Domovinskog rata, kad je grupa hrvatskih vojnika ostala zarobljena u okruženju, u jednoj napuštenoj kući iz koje su se mogli izvući samo ako ostave ranjenike, što nisu htjeli dopustiti, pisali smo već nakon pulske premijere