NE POKUŠAVAJTE KOD KUĆE

Najluđe filmske vratolomije

12.12.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Ako je Hollywood i po čemu poznat, to je svakako sposobnost da lažira apsolutno sve. Današnji filmovi snimaju se ispred zelenog platna, a većina je stvorena na računalu. No umjetnost vratolomija još nije zaboravljena, a stuntmani i dalje vladaju Hollywoodom. Prisjetimo se najboljih i najluđih holivudskih zvijezda koje same izvode vlastite vratolomije

Buster Keaton

'Kameno lice' tužnog pogleda započelo je cijelu kaskadersku epopeju u vrijeme crno-bijelog filma. Veliki Charlie Chaplin priznao je da ga je upravo Buster Keaton potaknuo da se počne baviti komedijom. A osim što je bio talentiran za duhovite gegove, Buster Keaton pomislio je da bi bilo urnebesno smiješno ako se dovede u pogibelj na zadovoljstvo publike. Neobično koliko zvuči, bio je u pravu.

Jedan od začetnika komedije bio je začetnik i kaskaderskih trikova, a jedan od najpoznatijih u arsenalu Bustera Keatona jest onaj u kojem na njega pada cijela kuća. Keaton se u legendarnoj sceni provlači kroz ušicu igle, to jest kroz prozor koji ga promašuje za nekoliko centimetara. No, nije uvijek bio te sreće.

Iako su ga mnogi smatrali neuništivim atletom, Keaton je u poznatoj sceni s vodotornjem u filmu Sherlock Jr. doživio nesreću u kojoj je slomio vrat. Nevjerojatno ali istinito, preživio je cijelu karijeru ozljeda, da bi skončao svoj vizionarski život satran rakom pluća u sedamdesetoj godini života.

Harold Lloyd

Jeste li ikad čuli za Harolda Lloyda? Verojatno niste, ali upravo je on svijetu filma u naslijeđe ostavio brojne često reprizirane scene, primjerice onu junaka koji bespomoćno visi s kazaljke ogromnog sata desecima metara iznad glavnog gradskog trga.

U vrijeme kad specijalni efekti nisu bili još ni u povojima, Harold je ostvarivao filmska čudesa, i to vlastitim tijelom. Bez sigurnosnih žica penjao se po zgradama, a u sceni s bombom nije koristio rekvizit, već stvarnu bombu koja mu je raznijela kažiprst i palac!

Publiku je svojim vratolomijama držao na rubu sjedala i oznojenih dlanova od 1914. do 1947. snimivši više od dvjesto filmova, a poput Bustera Keatona, othrvao se pogibeljnim ekshibicijama ispred kamere da bi skončao od raka prostate u dubokoj starosti.

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen ne samo da voli sam snimati svoje vratolomije, nego je pritom i faca. Na setu trilogije Gospodara prstenova zvali su ga 'hodajući ranjenik' zbog svih ozljeda koje je zadobio za vrijeme snimanja, a nakon većine nije ni zastao, a kamoli zatražio liječničku pomoć.

Nije tražio ni zubarsku pomoć kad mu je prilikom snimanja izbijen zub, nego je isti jednostavno zalijepio superljepilom kako bi mogao nastaviti snimanje.

Među kolegama Viggo je poznat po svom manijakalnom uživljavanju u ulogu. Za vrijeme snimanja 'Ruskih obećanja' posjećivao je obližnji restoran kostimiran i s tetovažama po cijelom tijelu, zastrašujući goste koji su mislili da je zaista ruski mafijaš.

Za vrijeme snimanja 'Gospodara prstenova' posjećivao je grad izgledajući daleko živopisnije. U rijetkim trenucima kada bi nakon brojnih ozljeda sa snimanja ipak završio u ambulanti, liječničku pomoć primio bi kao Aragorn, budući da nikad nije skidao kostim sa sebe, čak je i ručao s mačem prostrtim na stol.

No, najopasnije scene snimio je za film Hidalgo. Jurnjave u sedlu bile su toliko opasne da ih nisu htjeli snimiti ni profesionalni kaskaderi. Nasreću, Viggo je izvrstan jahač, tako da se u ulozi Franka Hopkinsa osjećao 'kao u sedlu'.


Christian Bale

Christianu Baleu dobra vratolomija nije strana. U dva nastavka Batmana sam je odradio sav fizički posao, uključujući treniranje i primjenjivanje borilačkih vještina. U Bijegu u zoru je pak visio iz helikoptera te se suočio s brojnim opasnostima tokom ostalih snimanja, i to bez problema, obzirom na njegovu vrhunsku tjelesnu pripremljenost.

No njegov najluđi pothvat, iako se ne radi o vratolomiji, jest uloga Trevora Reznika u Nestajanju. Kao što i naslov sugerira, činilo se da Bale zaista nestaje, budući da je za navedenu ulogu izgubio gotovo trideset kilograma.

Postavio je Guinnessov rekord kao glumac koji je najviše izgubio na težini za potrebe snimanja, a kad mu je tjelesna masa pala ispod pedeset kila i pretvorio se u kostura, producenti su se zabrinuli za njegovo zdravlje i zabranili mu daljnji gubitak kila jer se Bale na toj kilaži nije mislio zaustaviti.

Jednako nevjerojatno kao što se istopio pred kamerama, nepunu godinu kasnije ponovo je zabezeknuo publiku pojavivši se kao Vitez tame, nabildaniji no ikad.

Jason Statham

Gledali smo ga u Zdrpi i briši te u Lopovima, ubojicama i dvije nabijene puške kao ponešto smotanog kriminalca koji želi biti faca, ali nikako da ga shvate ozbiljno. Tada je Jason rekao dosta, obrijao ono malo kose s glave, uskočio u nabrijani Mercedes, skinuo košulju i nabildanim torzom zabljesnuo u Transporteru kao akcijska zvijezda budućnosti. U 'Transporteru' je ujedno odradio sam sve akcijske sekvence, uključujući opasne jurnjave automobilom, ronjenje s bocom i sve odglumljene tučnjave.

No u najopasnije situacije dovela ga je upravo njegova ljubav prema brzini. Iako je sam odradio sve svoje vožnje u 'Smrtonosnoj utrci', najopasnija scena koju je snimio je ona iz filma prigodnog naziva 'Ubrzanje'.

Naime, scena u kojoj njegov lik jurca na motoru odjeven samo u bolničku halju bila je toliko opasna da je ni kaskaderi nisu htjeli odraditi. Neustrašiv kao u svojim filmovima, Stetham je uzjahao jurilicu i snimio jednu od najuzbudljivijih scena jurnjave po gradskim ulicama.

Jackie Chan

Najluđim današnjim kaskaderima Jackie Chan je uzor. Ova hongkonška akcijska zvijezda snimila je nebrojeno mnogo nevjerojatnih scena u kojima prkosi zakonima fizike, istovremeno izbjegavajući pogibelj.

U sklopu borilačkih koreografija koje oduzimaju dah, Jackie odlazi korak dalje šokirajući publiku raznim načinima na koje kažnjava vlastito tijelo. Masnice, lomovi nosa i opekline tek su početak u dijapazonu scena u kojima skače u zaleđeno jezero, preskače zgrade, visi iz helikoptera...

Svojim vratolomijama počastio je i Zagreb za vrijeme snimanja Božjeg oklopa, a među pamtljivijima je scena u kojoj automobilom preskače Savski most. Iz Zagreba je ponio i doživotni suvenir.

Naime, prilikom jedne od scena, pao je sa stabla i udario glavom o kamen te pritom slomio lubanju. Nakon osmosatne operacije i nekoliko tjedana oporavka, vratio se na snimanje s komadom plastike umjesto dijela lubanje te uspomenom na scenu koja ga je umalo koštala života.

Jackie Chan u Zagrebu

Jackie Chan našao je svoje mjesto i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao glumac koji je snimio najviše vratolomija, a zbog afiniteta prema opasnostima, ni u jednoj zemlji ne može ostvariti životno osiguranje.

Ne možemo odveć kriviti osiguravajuće kuće, s obzirom na raspon i intenzitet Jackiejevih ozljeda – slomio je lubanju, ličnu kost, prste na rukama i nogama, koljeno, gležanj i nos (čak triput), ozlijedio oko i vrat te dislocirao rame, prsnu kost i zdjelicu. Ne želimo ni zamisliti kakav je osjećaj iščašiti zdjelicu, no jedno je sigurno – Jackie Chan vjerojatno je najveći kaskader današnjice, ako ne i cijele povijesti filma. Trebamo li napomenuti da mu je uzor Buster Keaton?

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:
Ubrzanje
Ubrzanje 2: Visoki napon