USPJEH DOMAĆEG FILMA

'Takva su pravila' i 'Domoljub' na festivalu u Varšavi

08.10.2014 u 16:45

Bionic
Reading

Nakon uspješnog prikazivanja na festivalima u Veneciji i Busanu, film "Takva su pravila" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića uvršten je u konkurenciju još jednog velikog festivala, 30. filmskog festivala u Varšavi, priopćeno je danas iz Hrvatskog audiovizualnog centra

U festivalskom programu Otkrića bit će prikazan film Domoljub, sportska komedija o doping-skandalu finske skijaške momčadi redatelja Arta Halonena, finsko-hrvatska koprodukcija snimana na lokacijama u Hrvatskoj.

Festival u glavnom gradu Poljske održava se od 10. do 19. listopada. Bit će prikazano oko 200 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz 59 zemalja, koje će publika gledati u pet natjecateljskih i pet nenatjecateljskih sekcija.


Glavni glumac filma "Takva su pravila" Emir Hadžihafizbegović u Veneciji je nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti. Uz njega, glavne uloge nose Jasna Žalica i Hrvoje Vladisavljević. Scenarij i režiju potpisuje Ognjen Sviličić, kameru Crystel Fournier, scenografiju Ivan Veljača, a kostimografiju Katarina Zaninović. Producenti filma su Damir Terešak iz zagrebačke kuće MaXima Film i Janja Kralj iz francuskog KinoElektrona, a koproducenti Nikolina Vučetić Zečetić (Biberche Productions, Beograd) i Svetozar Ristovski (Trice Films, Skopje).

Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju, Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Makedonije. Zastupnik za prodaju filma je francuska kompanija Urban Distribution Intl.

Za film "Domoljub" glazbu potpisuje Alfi Kabiljo, majstorica maske je Ana Bulajić Črček, scenograf je Ivica Trpčić, a hrvatski producent filma je Igor A. Nola. Film je bio korisnik Programa za mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra.