FATALNI SUSRET

Donald Sutherland: U Hrvatskoj sam skoro umro

30.06.2010 u 19:33

Bionic
Reading

Vidio sam tunel sa svjetlom na kraju i osjetio sam kako se krećem prema njemu, pogledao sam dolje i gledao svoje beživotno tijelo - opisao je slavni glumac kako je na početku karijere zamalo poginuo u Hrvatskoj

75-godišnji glumac Donald Sutherland u svom je dugom životu doživio mnogo toga, no zbog jednog događaja s početka karijere zauvijek će pamtiti Hrvatsku.

'Kad sam 1968. u vašoj zemlji snimao film 'Kelly’s Heroes', tijekom jedne akcijske scene nezgodno sam pao i teško ozlijedio kralježnicu. Brzo su me odveli u bolnicu, no ona nije bila dovoljno dobro opremljena. Zato mi se stanje naglo pogoršalo i pao sam u komu. U jednom trenutku vidio sam tunel sa svjetlom na kraju i osjetio sam kako se krećem prema njemu. Pogledao sam dolje i gledao svoje beživotno tijelo. No, nisam htio otići. Primio sam se za rub kreveta kako bih ostao na ovom svijetu', ispričao je za Gloriju slavni glumac.

U komi je bio nekoliko dana, ali mogao je čuti sve što se događa oko njega: 'Čuo sam tako i producenta kako diktira telegram mojoj tadašnjoj supruzi, poručujući joj da ne dolazi po mene jer će moje tijelo brodom poslati kući. Taj producent je bio najveća škrtica na svijetu, pa nije htio platiti dodatnu avionsku kartu. Na moju sreću, probudio sam se iz kome te su me prebacili u bolnicu u Londonu, gdje su mi sedam puta punktirali kralježnicu. Trebao sam se u bolnici oporavljati nekoliko mjeseci, no bez mene nisu mogli završiti film, te sam se, na opće nezadovoljstvo londonskih liječnika, vratio na snimanje.'

To nije bio njegov jedini susret sa smrću. 'Nekoliko puta sam imao više sreće nego pameti. Kada sam 1954. bio u Finskoj na studentskoj razmjeni, toliko sam se napio da sam povjerovao da mogu letjeti. Pad s balkona me razuvjerio. Prije nekoliko godina, pak, liječnici su me uvjeravali da umirem. Nisam se osjećao dobro, a kad sam otišao na pregled, kazali su mi da imam rak pluća. Nasreću, nakon niza pretraga ispostavilo se da je riječ o plućnoj emboliji. Nedugo prije toga snimao sam film 'Nije zlato sve što sja', u kojem sam morao roniti s bocom te mi se zbog povećanog pritiska ispod vode stvorio krvni ugrušak. Nitko mi nije rekao da sam prestar za ronjenje', prisjetio se Sutherland.