BLAGDANSKA IDILA

Tončica Čeljuska poklanja vam omiljeni uskrsni recept

20.04.2014 u 11:37

Bionic
Reading

Novinarka i urednica Tončica Čeljuska za čitatelje tportala otkrila je svoj omiljeni uskrsni recept koji već godinama priprema njezina majka kada se cijela obitelj okupi u rodnoj Baškoj Vodi

'Godinama moja mama kuha za Uskrs i to uvijek mora biti janjetina! Ja sam prije par godina preuzela dio posla i dugo sam razmišljala kako da se uklopim. Budući da je mamin vrt pun mahuna, odlučila sam uklopiti i tu povrtnu priču. Zato je to: janjetina s mahunama iz maminog vrta! Bitno je samo naći dobar komad janjetine i podlijevati da se dobro dinsta', objasnila nam je Tončica koja će blagdane tradicionalno provesti u rodnoj Baškoj Vodi u društvu najmilijih.

Uskrsni ručak

Svoj omiljeni recept poklanja i čitateljima tportala:

Janjeća koljenica s mahunama

4 osobe

Janjeća koljenica4 kom, cca. 0,60 kg

Luk1 glavica, cca. 0,10 kg

Mrkva1 veća, cca. 0,10 kg

Crvena paprika u prahu1 žlica

Bijeli luk3 zrna

Rajčica1 veća, cca. 0,20 kg

Bijelo vino0,05 l

Svježe mahune0,40 kg

Maslac1 žličica, 0,02 kg

Mileram0,10 l

Sol, paparpo potrebi

Peršinvez

Ulje0,05 l

Koljenicu prerežemo na pola, posolimo, malo pobrašnimo i naglo prepržimo na masnoći. Kad se zarumenila, dodamo sjeckani crveni luk, malo prepržimo pa dodamo mrkvu, mljevenu crvenu papriku, bijeli luk rezan na listiće i sve zajedno još lagano pržimo. Malo podlijemo, pustimo da prokuha pa dodajemo rajčicu rezanu na kockice. Uz povremeno protresanje posude, ostavimo da se lagano pirja. Kad je meso do pola gotovo, dodajemo mahune i sve zajedno nastavimo lagano pirjati. Dotjeramo okus uz sol i papar te uz povremeno podlijevanje pirjamo dok meso skroz ne omekša, a isto tako i mahune. Serviramo sve zajedno na tanjur, prvo mahune pa meso na njih, a sa strane dodajemo mileram. Ukrasimo po želji ružmarinom ili peršinom i tako serviramo.