REAKCIJE NA KIP TOŠE PROESKOG

'To nije Toše! Ne sramotite njegov lik i djelo!'

16.04.2014 u 19:23

Bionic
Reading

Skulptura prerano preminulog makedonskog pjevača postavljena je na Mostu umjetnika u Skoplju, a brojni obožavatelji revoltirano komentiraju i primjećuju da kip nije nimalo nalik Toši

Monumentalnu skulpturu Toše Proeskog napravio je akademski kipar Sretko Jovanovski

Na kipu od dva metara makedonski pjevač, koji je 2007. izgubio život u prometnoj nesreći, prikazan je kako drži mikrofon.

Skulptura je postavljena na Mostu umjetnika u centru Skoplja. Vjerni i mnogobrojni Tošini obožavatelji revoltirani su i komentiraju 'da to nije Toše'.

'Skulptura nije uspjela pokazati njegovu dobrotu, čistu dušu, njegovu karizmatičnost', 'Toše na skulpturi ima natmuren lik i crtu ironije', 'Ne sramotite se i ne sramotite Tošin lik i djelo. Ja ne prepoznajem Tošu na ovoj skulpturi. Ovo nije on', samo su neki od ogorčenih komentara.

Autor je kip radio prema desecima pjevačevih fotografija koje je tjednima proučavao. Jedini je od makedonskih kipara koji se uopće prijavio na natječaj za izradu Tošina kipa.

Negativne reakcije ga ne iznenađuju, jer je znao čim se prihvatio tog posla da će biti puno obožavatelja 'koji će emotivno reagirati'.