'DAN RIJEKE SAVE'

Savršena linija Nevene Rendeli u bordo haljini

03.06.2013 u 12:24

Savski sajam na Bundeku

Izvor: Promo fotografije / Autor: PRiredba

Bionic
Reading

Na Bundeku je u subotu održan središnji program ovogodišnjega nacionalnog projekta Lijepa naša Sava

Šestu godinu zaredom, obilježava se Dan rijeke Save kojim se promiče važnost njezina očuvanja te potiče kontinentalni ekoturizam i upozorava na neiskorištene potencijale uz Savu. Projektom se potiču i ekološki uzgoj hrane te zdravi životni stilovi općenito, a svi su se njegovi ciljevi ove godine povezali u jednome dosad nezabilježenom iznenađenju. Osim prikaza narodnih običaja i života uz Savu, radionica i izložba posvećenih Savi te kušanja tradicionalnih specijaliteta savskoga kraja, predstavljena je jedinstvena kolekcija ekoodjeće. Riječ je o odjeći od prirodnih materijala na kojoj su prikazani motivi savskoga kraja, a izradili su je studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba.

Projektu su podršku došle dati novinarke i voditeljice Sonja Šarunić i Nevena Rendeli


Da o prirodnim materijalima vodi računa, istaknula je i Nevena Rendeli, koja je na Bundeku zablistala u bordo haljini, pohvalivši modne kreacije zagrebačkih studentica za koje također smatra da bi mogli biti atraktivni suveniri. No ono što ona smatra najvažnijim je promocija kontinentalnoga turizma. 'Mislim da kontinentalni turizam tek čeka bolja budućnost. Obišla sam gotovo cijeli kontinentalni dio Hrvatske i u njemu se zaista ima što vidjeti i promicati u svijetu. K tome mi se sviđa to što projekt Lijepa naša Sava promiče tradiciju života uz Savu koja se tijekom godina u Zagrebu pomalo izgubila. Zato je zanimljivo vidjeti što se sve nekoć događalo uz tok Save i što se sve može povezati s njim, pogotovo u turističkome smislu', rekla je Nevena Rendeli.

Osim ekoodjeće, na ovogodišnjemu Savskom sajmu u Zagrebu posjetitelji su imali prigodu kupiti i razgledati raznorazne suvenire i rukotvorine, jagode i trešnje te ekološki uzgojeno začinsko bilje i kušati tradicijska savska jela i slastice.

Najsadržajniji Savski sajam do sada uljepšali su i članovi Udruge Lipicanska barokna raskoš prikazavši život uz rijeku Savu u predstavi Straussova čarolija (u kojoj su svoju ulogu imali lipicanski kraljevski konji) te članovi Kluba mladih Orubica (koji su pripremili četiri tradicijska prikaza života stanovnika sela Orubice u prošlosti: izradu mreža i ukrasnih predmeta u tehnici necanja, pripremu ribe na ražnju i jela čekićanje).