glazbene i modne ikone

Za njima su ludovale žene diljem svijeta, gostovali su i u Hrvatskoj, evo kako danas izgledaju članovi grupe Duran Duran

15.10.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Engleski new wave bend jedan je od najpoznatijih mainstream sastava svih vremena koji je u 43 godina karijere izbacio neke od svevremenskih hitova poput 'Hungry Like A Wolf', 'Rio', 'Wild Boys', 'Union Of The Snake', 'Save a Prayer', 'Girls On Film' i mnogih drugih. I danas su glazbeno aktivni

Inspiraciju za ime benda dao im je lik Dr. Durand Durand iz sf klasika 'Barbarella' Rogera Vadima iz 1968. godine u kojem glumi Jane Fonda. Dr. Durand Durand je negativac kojeg je ovjekovječio glumac Milo O’Shea. John Taylor i Nick Rhodes imena su se sjetili za vrijeme pijuckanja u jednom pubu u Birminghamu. Uz Spandau Ballet, Paul Younga, Georgea Michaela, Culture Club, Kajagoogoo, Alison Moyet, Yazoo, Ultravox i mnoge druge obilježili su osamdesete i vrijeme Margaret Thatcher.

Navodno su bili najdraži bend princeze Diana koja je s frontmanom Simonom Le Bonom svojevremeno vježbali u istom fitness centru u Londonu. Jednom prilikom Simon je čak ispričao i anegdotu nakon koje se zacrvenio, kada mu je Diana zazviždala i za vrijeme treninga viknula 'Dobre noge! Prepoznala bih tu stražnjicu bilo gdje!' Bend je za nju 1. srpnja 2007. zasvirao na memorijalnom koncertu na Wembley stadionu.

Naš sportaš Mirko Filipović koristi njihov hit 'Wild Boys' kao show opener, a Duran Duran smo mogli gledati u Zagrebu u Domu sportova te na stadionu Šalata.

Svjetskoj slavi i komercijalnom uspjehu doprinijeli su i vizualno raskošni video spotovi često emitirani na upravo pokrenutom MTV-u. Nakon planetarnog uspjeha koncem osamdesetih nestali su u prosječnoj varijanti plesne glazbe. Ne samo kao glazbeni znalci, već i kao modne ikone na čelu s karizmatičnim pjevačem Simonom Le Bonom, imali su veliki utjecaj na brojne generacije glazbenika i pop kulturu uopče. Mnoge žene diljem svijeta bile zaluđene njima, a do danas su uspjeli zadržali svoj šarm i imidž.

Nakon osamdesetih, Duran Duran više nisu igrali u prvoj ligi estradnih zabavljača, no tu i tamo ponovno iznenade kakvim sjajnim hitom poput 'Ordinary World'. I dalje su aktivni pa bi im uskoro trebao izaći novi album, a zvat će se 'Future Past'. Bit će to prvi album benda nakon čak 6 godina.

  • +3
Duran Duran Izvor: EPA / Autor: ANDREW GOMBERT