KONZERVATIVNI PAKISTAN

Traže zabranu 'Sulejmana' zbog skandaloznog ponašanja

11.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Na Bliskom istoku serija 'Sulejman Veličanstveni' na televiziji ostaje bez obzira na prezir političara te s lakoćom zarađuju milijune

Dok su na Zapadu serije seksualne tematike poželjne i na njih se gleda vrlo opušteno, na konzervativnijem Bliskom istoku takve serije su tabu teme, osim ako dođu prerušeni u tursku sapunicu.

U Pakistanu se digla prašina zbog reklame u kojoj tek oženjeni muškarac preporučuje prijatelju kondome, što su gledatelji smatrali kao udar na obitelj, njihove kulturne i vjerske vrijednosti. Pa je zbog tisuća prigovora koje su došli na televiziju gdje je reklama iz američke produkcije zabranjena.

U isto vrijeme, turske serije su jako gledane u Pakistanu. Među omiljenim su 'Zabranjena ljubav' s prekrasnim Turkinjama s malo odjeće koje ljube zabranjeno voće, serija 'Noor' koja govori o ženi koja tuguje za izgubljenim ljubavnikom i mega hit 'Sulejman Veličanstveni', gdje se prikazuju robinje i spletke u haremu.

Ta serija prikazuje se u 48 zemalja uglavnom na Bliskom istoku gdje je gleda 200 milijuna gledatelja.

Prošle godine turske su sapunice zaradile 130 milijuna dolara, a 2007. su zaradili samo milijun.

Budući da su sve tri sapunice prikazuju muslimane u lošem svjetlu te njihovo skandalozno ponašanje, konzervativni pakistanski Pöls predložio je zabranu, ali do sada još ništa nije poduzeto u smislu da se serija povuče. Potporu su pružali i turskom premijeru Erdoganu koji je javno govorio protiv serije, ali proizvodnja se nastavlja, a gledatelji jedva čekaju nove epizode.