bogat program

The Baylor Project, nominirani za Grammy, stižu na Zagreb Jazz Festival

14.11.2023 u 21:04

Bionic
Reading

The Baylor Project u petak, 17. studenoga nastupa na 14. Zagreb Jazz festivalu u Kazalištu Kerempuh. Tri dana kasnije 20. studenog u Maloj dvorani Lisinski nastupa međunarodni all-star band Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel Quartet. I za kraj, 11. prosinca Tvornici kulture nastupa također višestruko nominirana za Grammy, Fatoumata Diawara

The Baylor Project u petak, 17. studenoga nastupa na 14. Zagreb Jazz festivalu u Kazalištu Kerempuh. Jedinstvena je ovo prilika da sastav vidite netom nakon što su prije nekoliko dana osvojili još jednu nominaciju za nagradu Grammy – i to za najbolju jazz izvedbu ("Vulnerable (Live) - Adam Blackstone Featuring The Baylor Project & Russell Ferranté).

Među nominiranima za ovogodišnji Grammy je i Lakecia Benjamin i to u tri kategorije, a imali smo je priliku gledati u rasprodanoj Maloj dvorani Lisinski. Grammy se smiješi i slavnom pijanistu Fredu Herschu koji je nastupio ljetos na 5. Backstage Live Festivalu u Puli! The Baylor Project u karijeri broje ukupno 7 nominacija za Grammy. The Baylor su Jean i Marcus Baylor! Osvojili su i struku i publiku s fantastičnim spojem jazza, gospela, bluesa i soula!

U Zagrebu ćemo ih gledati u kvintetu: Marcus Baylor (bubnjevi), Jean Baylor (vokal), Terrahn Brewer (klavir) i Keith Loftis (kontrabas), Ameen Saleem (bubnjevi). Supružnicima Baylor je zajedničko iskustvo nastupanja u crkvama u kojima su još u mladim danima usvojili temelje glazbe kojom se bave. Jean, je utjecaje upijala od Carmen McRae, Jimmyja Scotta i Shirley Horn. Svirala je s Yellowjacketsima, Kennyjem Garrettom, Marcusom Millerom i Busterom Williamsom te je ostavila trag kao polovica platinastog dua Zhane.

Marcus je prethodno bio bubnjar Grammyjem nagrađenog fusion sastava The Yellowjackets, a potom je svirao s Cassandrom Wilson, Georgeom Bensonom, Daveom Hollandom, Reginom Carter, Chickom Coreaom, Johnom Scofieldom, Joshuom Redmanom, Gregom Osbyjem i Nicholasom Paytonom. Sva su ta iskustva ugradili u The Baylor Project i već godinama ostvaruju moćne, dinamične, poletne izvedbe i osvajaju publiku diljem svijeta Karizma koju su ostvarili mamac je i za glazbenike, zbog čega su u Baylor Projectu sudjelovali mnogi glazbenici.

Karlzon, Ostrom, Colley, Koppel Quartet

20 studenog. u Maloj dvorani Lisinski nastupa međunarodni all-star band kojeg čine četvorica glazbenika različitih osobnosti, ali zajedničke strasti prema spontanom muziciranju, komunikaciji u trenutku izvedbe i istraživanju raznih mogućosti koje pruža jazz. Dolazi Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel Quartet!

Međusobnu kompatibilnost osjetili su surađujući u raznim kombinacijama i situacijama tako da je formiranje kvarteta upravo u ovoj postavi bio logičan slijed događaja. Svaki od članova u ovu suradnju donosi svoje bogato iskustvo. Švedski pijanist i skladatelj Jacob Karlzon, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, svoj jazz jezik obogaćuje narodnim napjevima iz svoje domovine, ali i novim tehnološkim dostignućima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Taj pristup naziva "tehnorganskim", nekom vrstom improvizacije koja istupa iz konvencionalnih glazbenih granica. Švedski bubnjar Magnus Ostrom, najpoznatiji je kao član trija Esbjorna Svenssona, no suradnje je ostvario i s drugim uglednim skandinavskim i američkim glazbenicima (Bobo Stenson, Palle Danielsson, Nils Landgren, Michele Hendricks, Benny Golson, Mulgrew Miller, Stefon Harris, Pat Metheny, Alan Pasqua...). Prije nego li je ostvario samostalnu karijeru, američki jazz kontrabasist i skladatelj Scott Colley je svirao s najvećima.

Tek neki od njegovih suradnika do sad su bili Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Jim Hall, Michael Brecker, Pat Metheny, Carmen McRae, Antonio Sanchez, John Scofield, Joe Henderson. Nagrađivani danski saksofonist i skladatelj Benjamin Koppel poznat je po svojoj svestranosti i virtuoznosti. Svira klasičnu, pop, R&B i folklornu glazbu te sve između. Osim što djeluje kao vođa sastava surađuje sa simfonijskim orkestrima, ali i jazz veličinama kao što su Joe Lovano, Randy Brecker, Miroslav Vitous i drugi.

Fatoumata Diawara u Tvornici

I za kraj, 11. prosinca u 20 sati u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupa veličanstvena, također višestruko nominirana za Grammy, Fatoumata Diawara. Donosi nam ritmove s Malija i predstavlja svoj aktualni album "London Ko"!