četrnaesto izdanje

Zagreb Jazz festival; od svirki na otvorenom do Donny McCaslin Quarteta u Kerempuhu

05.05.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Prvi u nizu besplatnih koncerata domaćih jazzera na otvorenome u sklopu 14. Zagreb Jazz festivala, održat će se u subotu 6. svibnja subota u 12 sati. Tony & Guy feat. Zoran Majstorović nastupit će na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice

Dečki iz Tony & Guy dua s poprilično staža na sceni, vratili su se svojim korijenima, kako su i počeli prije deset godina kad su osnovali Chui. Toni Starešinić uz pregršt klavijatura i Đuro Dobranić, uz ništa manje bubnjeva i udaraljki, čine eksplozivni duo Tony & Guy. Svoju glazbu baziraju na improvizaciji unutar labavih funk, jazz, post rock i plesnih elektro klupskih struktura, dovoljno rastezljivih za neopterećenu igru na sceni, a opet i dovoljno konkretnih da pomislite da dečki sviraju neke svoje skladbe. Danas zajedno čine i uigrani tandem koji prati Željku Veverec u njezinom solističkom projektu Je Veux čiji je prvi album „I Glow“ osvojio pregršt priznanja 2020. godine.

Zoran Majstorović, nagrađivani je hrvatski jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent. U 25 godina javnog glazbenog djelovanja sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. U stručnom usavršavanju može se istaknuti magisterij sa maksimalnom ocjenom na jazz odjelu konzervatorija Giuseppe Tartini u Trstu, a osim nastupa sa mnogim hrvatskim glazbenicima imao je prilike snimati ili nastupati sa svjetski poznatim jazz i etno glazbenicima. Iskusni je aranžer u domeni jazz, etno i improvizirane glazbe te je pisao i aranžirao glazbu za mnoge hrvatske i inozemne orkestre i manje sastave.

Donny McCaslin Quartet! u Zagrebu i Puli

Na 14. Zagreb Jazz festival 11. svibnja dolazi Donny McCaslin Quartet! Quartet će nastupiti u zagrebačkom Kerempuhu, a na repertoaru ovih vrhunskih jazzera bit će i nekoliko skladbi Davida Bowieja. Američki jazz saksofonist, Donny McCaslin najpoznatiji je kao saksofonist na posljednjem albumu Davida Bowieja „Blackstar“.

U Pulu 13. svibnja i Zagreb 11. svibnja dolazi u probranom društvu - na pozornici će mu se pridružiti Jason Lindner na klavijaturama, Jonathan Maron na basu i Zach Danziger na bubnjevima. Uz Donnyja McCaslina, „Blackstar“ albumu Davida Bowieja, svojom je virtuoznošću značajno doprinio i Jason Lindner na klavijaturama. Zanimljivo je i to da je Lindner svirao i s Oliverom Dragojevićem u Carnegie Hallu.

Ulaznice za Donny McCaslin Quartet u prodaji na: https://bit.ly/2AUrjoR