Zvijezda world musica

Senzacionalnim nastupom Fatoumate Diaware zatvoren 14. Zagreb Jazz Festival

13.12.2023 u 06:36

Bionic
Reading

Zvijezda world music glazbe, Fatoumata Diawara s pratećim je glazbenicima zatvorila 14. Zagreb Jazz Festival. Glazbenica je već samom pojavom na pozornici oduševila publiku u zagrebačkoj Tvornici kulture. Mješavinom nekoliko žanrova – jazza, bluesa, afro- popa, reggaea, rasplesala je publiku i priuštila im večer za pamćenje

Na koncertu je izvela pjesme s hvaljenog aktualnog albuma „London Ko“, a između pjesama nam kroz obraćanje publici pokazala i svoju aktivističku stranu i svjetonazore. Iako se na albumu drži tradicije, Fatoumata Diawara daje nam proročansku viziju onoga što Afrika može učiniti. Ona izmišlja alternativni prostor i vrijeme u kojem je moguće postati gospodar vlastite sudbine.

Pozicionirajući se kao glumica u svijetu budućnosti, ovaj album uzdiže Fatoumatu Diawaru u red velikih glasova afrofuturizma. I ove godine je Zagreb Jazz Festival na nekoliko lokacija ugostio sjajne inozemne glazbenike impresivnih karijera i životnih priča.

„Sretni smo što je publika pokazala da postoji značajan interes za jazz i srodne žanrove i koliko uživa u izvedbama. Svi izvođači odlaze puni dojmova sa željom da se ponovno vrate u Zagreb i to nesebično dijele na društvenim mrežama i usmenom redajom u glazbenim krugovima što je sjajna reklama i za Zagreb i za festival. Počastili smo Zagreb i street editon programom na kojem su nastupili domaći jazzeri. Taj koncept je predstavljen premijerno prošle godine, zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice grada Zagreba. I pokazao se kao pun pogodak“, kaže Dražen Kokanović, organizator Zagreb Jazz Festivala.

Besplatne koncerte subotama u centru Zagreba imali su: Tony Guy feat. Zoran Majstorović, Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić, Filip Pavić Quartet i Pavle Miljenović Trio. Inozemna gostovanja započela su koncertom Donny McCaslin Quarteta u Kazalištu Kerempuh. Koncert je ondje održala i hvaljena francuska jazz pjevačica/autorica nominirana za Grammy - Cyrille Aimee u pratnji pijanista Mathisa Picarda. The Baylor Project su također u istom prostoru napravili pravi spektakl.

Jedna od najtraženijih američkih saksofonistica, Lakecia Benjamin, rasprodala je s kvartetom koncert u Maloj dvorani Lisinski. Publiku je ondje oduševila i jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z i njen kvartet.

Na koncertu super grupe Portable Infinity (Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel), publika je ispunila Malu dvoranu do posljednjeg mjesta. U Petom Kupeu, bila je danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen & Funkbots. Predgrupa je bio sekstet FUNstallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'