BEZ ZADRŠKE

Tereza Kesovija progovorila o cijepljenju na koje se i sama sprema: 'Kao da je sva empatija ovog svijeta nestala'

01.03.2021 u 11:33

Bionic
Reading

Legendarna pjevačica u 82. godini je, čini se, aktivnija od nekih drugih, mlađih kolega. Neumorna diva nedavno je više puta bila na potresom pogođenim područjima na Banovini, uživala je i svom u Dubrovniku na Festi posvećenoj zaštitniku grada, a sudjelovala je i na dodjeli medijske nagrade Zlatni studio. Premda je prije nekoliko godina, na žalost svojih poklonika, ustvrdila da više neće snimati nove pjesme - ne može bez glazbe. Nedavno je snimila još jedan video spot i to za francusko tržište, a priključila se i projektu 'Kazalište sa srcem'

Jedna od naših najvećih glazbenih umjetnica ima sumnje oko cjepiva protiv Covida-19, no priznaje kako se odlučila cijepiti. 'Ne znam uopće što da mislim o tom cjepivu. Svašta se govori, toliko smo svi zbunjeni. Čini mi se kao da gledam neki grozni horor film. Ali cijepit ću se ipak... Imam dogovoren termin sljedeći tjedan. Nema mi druge, moram se cijepiti da mogu barem nekada otputovati iz Hrvatske. Jer koliko god naša zemlja bila lijepa u ovom trenutku ona je zlatni kavez', rekla je Tereza Kesovija za Jutarnji list. Pandemija, potres, političke odluke - vijesti su koje je muče.

'Čemu takva prepotencija kod vlasti? Tako važno držanje kao da su Bogom poslani dok ljudi u beskonačnim redovima čekaju u redu na cijepljenje, čak i starci na štakama... Kao da je sva empatija ovog svijeta nestala', ogorčena je pjevačica.

Posljednjih je nekoliko dana provela je na setu u Istri, snimajući spot. 'Legendarni francuski šansonijer Serge Lama je, znate, velikan francuske poezije i moj dobar prijatelj. Više ne piše tekstove na predloženu glazbu, ali za mene je napravio iznimku i napisao predivan tekst 'Kilimandiaro sans neige' ('Kilimanjaro bez snijega'), prepjev moje pjesme 'Ima te' autora Aljoše Šerića za koju sam spot snimala prošlo ljeto, a moja Katja Restović je opet napravila spot', naglasila je. S Francuskom je vežu posebne uspomene jer je ondje tijekom 1960-ih i 1970-ih izgradila značajnu glazbenu karijeru.

'Neposredno prije Božića, izdavačka kuća Marianne Melodie, u suradnji s Warner Music France i Universal Music France, izdala je antologiju mojih francuskih pjesama. Na dva CD-a se ukupno nalazi 46 pjesama. A i početkom veljače ove godine Ministarstvo kulture Republike Francuske dodijelilo mi je odlikovanje L'Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres za doprinos suradnji kultura Francuske i Hrvatske, što je moje drugo odlikovanje od francuskog ministarstva. Sjećam se, prije dvadeset godina dobila sam slično odlikovanje, ali jedan rang niže s nazivom Le Chevallier de l'Ordre des Arts et des Lettres. Ovo je najviši rang odlikovanja takve vrste – zlatna medalja koju sam dobila povodom stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. S prvim lijepim danim, ova medalja bit će mi uručena iz ruku francuskog veleposlanika u Hrvatskoj, njegove ekselencije Gaëla Veyssièreja', pohvalila se pjevačka diva.

  • +4
Tereza Kesovija Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX