neuništiva umjetnica

Jača od svega: Naša pjevačka diva Tereza Kesovija slavi 85. rođendan

03.10.2023 u 14:29

Bionic
Reading

Malo tko se može pohvaliti karijerom kao što je ima jedna od najprepoznatljivijih izvođačica naše glazbene scene, znana po svom širokom rasponu glasa i opernom stilu. Doživjela je mnogo toga, a osim u Hrvatskoj, jednako je voljena u Francuskoj. Danas obilježava svoj veliki dan

Terezu Kesoviju danas znaju svi, ali malo je onih kojima je poznato da se od malih nogu morala suočiti sa životnim nevoljama. Još kao beba stara samo nekoliko dana doživjela je najveću tragediju, gubitak majke koja je preminula od sepse.

Nakon majke ostala je i bez voljenog brata

Kad je imala šest godina, doznala je da joj pomajka Jela nije biološka majka, no često je isticala je da je nju i njezinog brata Peru prihvatila kao svoju obitelj.

  • +3
Tereza Kesovija Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Kad joj je bilo 36 godina, zatekao ju je još jedan tragičan gubitak, izgubila je brata Peru, koji je poginuo sa samo 39 godina. Za njegovu pogibiju u prometnoj nesreći doznala je dok je snimala spot u Njemačkoj 1974. godine. Tada je bila u braku s drugim suprugom Ronaldom Lopatnyjem. Ubrzo nakon toga ostala je i bez pomajke Jele.

Buran privatni život

Čuvena pjevačica je 2010. godine objavila autobiografiju u kojoj je opisala najteže trenutke svog života. Naime pjevačica si je u Parizu pokušala nauditi i spasio je njezin sin jedinac Alan Ungar, kojeg je dobila s prvim suprugom Mirom Ungarom, a kojeg je upoznala dok je bila na akademiji u Zagrebu. S Mirom je još bila u braku i kad je upoznala Ronalda, a ubrzo se i od njega razvela i ušla u novu vezu.

U Domovinskom ratu ostala je bez doma. 'Mogla sam ostati živjeti u Francuskoj, imati lijep stan, ali kad je počeo rat, ja sam se vratila u Hrvatsku jer je moja ljubav prema domovini golema. Hrvatska je moja domovina, ali ipak malo više je moja domovina moj Dubrovnik i moje Konavle', naglasila je Tereza u podcastu Ane Radišić.

Kroz život je nosi vječni optimizam

Bolovala je od raka i odstranjen joj bubreg te dva tumora u uhu, a morala je nekoliko puta operirati glasnice. Preživjela je urosepsu, a tijekom ljeta je završila u bolnici zbog opće slabosti. Vozilom Hitne pomoći prevezena je u KB Dubrava te je utvrđeno da se radilo o infarktu.

'Sve skupa bio je to jedan košmarni život. No jako je važno ne gubiti nadu i onaj osjećaj da će biti bolje te nositi osmijeh na licu. Jako rijetko, gotovo nikad, vidjet ćete da sam namrgođena. Taj osmijeh jako puno vrijedi, osmijeh ljudima daje nadu, radost, ono čega možda nekad nismo ni svjesni', rekla je ranije za Novi list. Više puta je isticala da 'optimizam mora biti prvo s čime se dižemo ujutro'.

Zavidna domaća i međunarodna karijera

Tereza je snimila više od trideset LP ploča i preko sedamdeset singlica te više od dvadeset CD-ova. Osim na hrvatskom, pjevala je na brojnim drugim jezicima (slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, portugalskom, makedonskom...). Nastupala na svim domaćim festivalima, a dva puta je nastupala na Euroviziji te je putujući svijetom upoznala brojna poznata svjetska lica. Prema njezinoj autobiografiji snimljen i istoimeni dokumentarni film.