što stariji to bolji

Sjećate li se njega? Paul Young žario je i palio 80-ih, pogledajte kako danas izgleda

12.08.2022 u 07:16

Bionic
Reading

Jedna od najvećih britanskih zvijezda osamdesetih godina prošlog stoljeća svojim baršunastim glasom je zavodila svijet romantičnim skladbama poput 'Everytime You Go Away' ili duetom 'Senza Una Donna' sa Zuccherom. I danas je glazbeno aktivan, snima i održava koncerte, pojavljuje se u raznim kulinarskim showovima

Paul Young je rođen 1956. u Lutonu. U mladosti je nakon škole igrao nogomet za Vauxhall Motors, a u slobodno vrijeme svirao je u nekoliko bendova kao bas gitarist. Karijeru je započeo u lokalnom bendu Kat Kool & the Kool Cats. Krajem sedamdesetih je postao pevač grupe 'Streetband', a zatim je osnovao sastav 'Q-Tips' s kojim nije imao previše uspjeha. Zajedno s bivšim članom grupe Q-Tips, tekstopiscem i klavijaturistom Ianom Kewleyem, Young je počeo pisati i snimati pjesme za svoj debi album.

Godine 1983. objavio je debitantski solo album 'No Parlez' koji je zauzeo prvo mjesto na britanskoj listi albuma, a veliki hitovi su postali singlovi 'Wherever I Lay My Heat' (obrada pjesme Marvina Geja), 'Come Back and Stay' i 'Love of the Common People'. 1984. godina bila je teška za Younga, budući da ga je prva promotivna koncertna turneja po Americi koštala glasnica do te mjere da je bio prisiljen uzeti pauzu pa nije pjevao veći dio godine. Dovoljno se oporavio da se uključi u singl Band Aida 'Do They Know It's Christmas?', dobrotvorni projekt zvijezda za koji su zaslužni Bob Geldof i Midge Ure za pomoć gladnima u Etiopiji.

Velika svjetska zvijezda je postao nakon albuma 'The Secret of Association' s koje se izdvojio veliki hit 'Everytime You Go Away'. Do kraja osamdesetih Young je objavio još dva albuma, a mnogi da se posebno sjećaju po duetu 'Senza Una Donna' iz 1991. s talijanskim pevačem Zuccherom. Iste godine snimljen singl 'What Becomes of the Brokenhearted', koja je korištena u filmu 'Vreli dani u Alabami'. Godine 1991. je snimio duet s irskom grupom Clannad za film Blakea Edwardsa 'Switch', obradu pjesme Joni Mitchell, 'Both Sides Now'.

Izvor: Društvene mreže

U rujnu 2006. pojavio se u BBC1 kuharskom showu Celebrity MasterChef i pobijedio. Godinu dana kasnije, bio je natjecatelj u drugom kuharskom showu, ITV-jevom Hell's Kitchen. Young i dalje pjeva i nastupa, a na svom Instagram profilu se nerijetko prisjeća nekadašnjih dana.

  • +2
Paul Young Izvor: Profimedia / Autor: Perry Smylie / MirrorPix / Profimedia

Kad je riječ o njegovom privatnom životu, svoju suprugu, bivšu manekenku Stacey Smith upoznao je na snimanju spota za 'Come Back and Stay' 1983. Vjenčali su se dok su živjeli u Los Angelesu u studenom 1987., a dobili su troje djece: kćeri Levi, Laylu i sina Grady Colea, Young i Smith su se razišli u svibnju 2006., a zatim su se pomirili u ožujku 2009. godine. U siječnju 2018. objavljeno je da je Stacey Young umrla od raka mozga u dobi od 52 godine. Danas pjevač fura bradu i sijedu kosu i izgleda markantnije i šarmantnije nego nekada.