40. godišnjica nezaboravnog benda

Sjećate li se norveškog trojca A-ha? I danas sviraju, a evo kako izgledaju

15.06.2022 u 06:33

Bionic
Reading

Neki izvođači imaju sreće i već prvim singlom steknu popularnost. To se dogodilo Mortenu Harketu kad je sa svojim norveškim kolegama oformio sastav A-ha i izbacio 'Take on Me' (jedan od najgledanijih videospotova iz 80-ih), pjesmu kojom su si osigurali mjesto među pop besmrtnicima

Nakon 'Take on Me' grupa A-ha predstavila je hitove 'Hunting High and Low', 'The Sun Always Shines on TV' i 'Crying in the Rain' i također ostvarila velik komercijalni uspjeh. Za sve njihove nekadašnje fanove 20. svibnja stiže film povodom 40. godišnjice osnutka benda kao dokument o očuvanju njihovog glazbenog naslijeđa, a premijera će se održati u Oslu.

Dokumentarac 'a-ha: The Movie' norveškog redatelja i obožavatelja grupe Thomasa Robsahma nastajao je četiri godine i donosi sveobuhvatnu priču o nezaboravnom norveškom trojcu. Harket, Paul Waaktaar-Savoy i Magne Furuholmen objavili su deset albuma, prodanih u više od 50 milijuna primjeraka, i stekli trajne obožavatelje diljem svijeta (Chris Martin iz Coldplaya navodi ih kao glazbeni utjecaj), pa čak i oborili Guinnessov rekord (Harket je 2001. godine na jednom nastupu tijekom izvođenja pjesme 'Summer Moved On' držao ton čak 20,2 sekunde).

Izvor: Društvene mreže

Poput članova mnogih bendova, i ahaovci imaju svoje 'demone'. Tako je karizmatični pjevač Harket perfekcionist koji odmah poseže za sredstvom za dezinfekciju ruku nakon susreta s obožavateljima (i prije pandemije koronavirusa), a klavijaturist Furuholmen još uvijek zamjera kolegama to što su ga 80-ih maknuli s gitare i postavili na klavijature.

Grupa se razišla 2009. godine, poslije svjetske turneje 'Ending On A High Note' i oproštajnog koncerta u Oslu. Harket je započeo solo karijeru i bio je sudac u norveškoj verziji 'Voicea', ali ponovo su se sastali 2015. godine, snimili novi album i započeli svjetsku turneju koncertom u Rio de Janeiru.