VIRTUOZNA ZBIRKA PJESAMA

Reper koji je ušao u povijest: Kendrick Lamar nagrađen Pulitzerovom nagradom

17.04.2018 u 12:34

Bionic
Reading

Američki reper i tekstopisac Kendrick Lamar dobitnik je Pulitzerove nagrade za glazbu za 2018. godinu, što je prvi put da je prestižnu nagradu osvojio neki umjetnik koji ne dolazi iz svijeta jazz ili klasične glazbe

Lamar je nagrađen za prošlogodišnji studijski album 'DAMN', kojega su kritičari nahvalili odmah po objavljivanju, a višestruko je bio nominiran i za nagradu Grammy, između ostalog i za najbolji rap album, koju je osvojio, i za album godine, što mu je izmaknulo.

Novinarka Dana Canedy, dobitnica Pulitzera i članica odbora za dodjelu ovogodišnje nagrade, u razgovoru za Billboard je otkrila kako je došlo do odluke da nagradu za glazbu dodijele reperu.

'U ovom slučaju razmišljali smo o glazbi u kojoj se osjete utjecaji hip-hopa pa se netko zapitao zašto onda ne razmišljamo o hip hopu. Netko je predložio o Kendricka Lamara i svi su se složili. Poslušali smo cijeli album i odlučili da je to to', objasnila je Canedy.

U obrazloženju svoje odluke iz Pulitzerove nagrade album 'DAMN' opisali su kao 'virtuoznu zbirku pjesama, ujedinjenu u svojoj žargonskoj autentičnosti i ritmičkoj dinamici, koja nudi dirljive vinjete iz složenog suvremenog života Afroamerikanaca'.

Američki reper i tekstopisac Kendrick Lamar Duckworth rođen je 17. lipnja 1987. u Kaliforniji. Početke glazbene karijere bilježi u tinejdžerskim danima. Svojim mixtapeom objavljenim pod umjetničkim imenom K-Dot skrenuo je pozornost lokalne publike, što mu je priskrbilo ugovor s indie etiketom Top Dawg Entertainment (TDE).

Pažnju šire publike zadobio je 2010. objavom miksanog albuma 'Overly Dedicated'. Prvi studijski album, nazvan 'Section.80', samostalno je objavio 2011. godine. Do tada je već sakupio vjernu bazu online obožavatelja i nezavisni 'Section.80' na iTunesu je proglašen najboljim hip hop albumom godine, čemu su pripomogle i suradnje s nekim istaknutijim imenima hip hop industrije poput The Game, Busta Rhymesa i Snoop Dogga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prvi studijski album za velike diskografske kuće Lamar je objavio 2012. godine. Bio je to konceptualni album 'Good Kid, M.A.A.D City' koji prati priču o odrastanju mladog Lamara u kalifornijskom Comptonu. Album prolazi uspješno kod kritičara i na ljestvici US Billboard 200 debitirao na drugom mjestu. RIAA (Recording Industry Association of America) proglasila ga je platinastim albumom, a pjesme 'Swimming Pools (Drank)', 'Bitch, Don't Kill My Vibe' i 'Poetic Justice' dospjele su na listu top 40 singlova.

Priznanje kritike dobio je i za treći studijski album 'To Pimp a Butterfly' iz 2015., u kojemu repanje kombinira s funkom i soulom. Album bilježi veliki uspjeh u SAD-u i Velikoj Britaniji, a na 58. ceremoniji dodjela nagrada Grammy proglašen je najboljim rap albumom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Singl 'Humble', s Pulitzerom nagrađenog albuma 'DAMN', zasjeo je vrh ljestvice US Billboard Hot 100, a i sam Lamar dobio je velika priznanja. MTV ga je 2013. proglasio za 'Hottest MC in the Game', a Time ga je 2016. godine uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

  • +11
Kendrick Lamar Izvor: Profimedia / Autor: N.N.