u 91. godini

Preminuo je Stephen Sondheim, legenda Broadwaya i autor poznatih mjuzikala

27.11.2021 u 00:18

Bionic
Reading

Broadwayska legenda Stephen Sondheim preminuo je u petak u svojoj kući u Roxburyju, u 92. godini

Vijest o smrti legendarnog tekstopisca čije je djelo 'West Side Story', objavio je F. Richard Pappas koji je izjavio kako je smrt bila iznenadna, objavio je New York Times. Pappas je izjavio da je Sondheim dan prije proslavio Dan zahvalnosti.

Smatran najvećim skladateljem i tekstopiscem 20. stoljeća, Sondheim je radio na legendarnim predstavama kao što su ‘Company' (1970), 'Follies' (1971), 'A Little Night Music' (1973), 'Pacific Overtures' (1976), 'Sweeney Todd' (1979), 'Merrily We Roll Along' (1981), 'Sunday in the Park With George' (1984) i 'Into the Woods' (1987).

Sondheim je dobio nagradu Tony za najbolji mjuzikl za komediju 'Smiješna stvar dogodila se na putu do Foruma' iz 1962., koja se prikazivala više od dvije godine.

  • +8
Stephen Sondheim Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

U londonskom West Endu otvoreno je njegovo istoimeno kazalište kojem Sondheim nije mogao prisustvovati uslijed kobnog pada. 'Dok se oporavljam od pada, nestrpljiv sam odbacit svoj štap, zgrabiti šešir i krenuti preko Ribnjaka što brže mogu da vidim na kojem je kerubinu Cameron tetovirao moje inicijale. Blago rečeno, oduševljen sam što se moje ime nalazi u kazalištu na West Endu koje volim posjećivati još od svog prvog putovanja u London prije gotovo sedamdeset godina,' rekao je tada Sondheim.

Iako je nakon pada bio 'u žestokom frustriranom raspoloženju', kako navodi producent Cameron Mackintosh, to ga nije zaustavilo da organizira virtualnu zabavu za svoj 90. rođendan, koja je održana u travnju a na kojoj su sudjelovali poznate osobe poput Meryl Streep.

'Ne možete vjerovati da je jedan čovjek sve ovo napisao', rekao je glavni čovjek Broadwaya, Raul Esparza za The Post 2020., slaveći Sondheimovu karijeru koja je započela stihovima za 'West Side Story' 1957. i od tada je monumentalno rasla. 'Kao da gledaš Sikstinsku kapelu. Steve bi me ubio da čuje da ovako pričam o njemu!'

Sondheim od 1970. do 1995. punih 25 godina vlada kao pokretačka kreativna snaga u američkom kazalištu. U svojim 20-ima napisao je 'Somewhere' iz 'West Side Story' i 'Rose’s Turn', kao i završni dio mjuzikla iz Zlatnog doba, ' Gypsy'.

Nedavno su tri kandidata za filmske nagrade utjelovila njegovu glazbu: 'Knives Out', 'Joker' i 'Marriage Story'. Potonji je uključivao potresnu scenu u kojoj Adam Driver pjeva Sondheimovu pjesmu 'Being Alive', iz predstave 'Company' iz 1970. godine.