63. godini

Umro francuski dobitnik Zlatne palme Laurent Cantet

25.04.2024 u 22:00

Bionic
Reading

Francuski redatelj koji je 2008. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za film 'Razred', preminuo je u četvrtak u 63. godini, rekla je u četvrtak njegova agentica

'Umro je jutros u Parizu od bolesti', izjavila je agentica Isabelle de la Patelliere za AFP.

'Razred', temeljen na autobiografskom romanu, ispričao je dirljivu, ali i smiješnu priču o idealističkoj mladom nastavniku koji se suočava s problematičnim razredom siromašne djece u pariškoj školi. Za taj film osvojio je Zlatnu palmu 2008.

Cantetov drugi poznati film 'Time Out' ('L'Emploi du Temps') inspiriran je stvarnom životnom pričom o čovjeku koji je ubio svoje roditelje, ženu i djecu nakon što se dva desetljeća pretvarao da je uspješan liječnik. Taj film je osvojio dvije nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu 2001.

Film 'Povratak na Itaku' iz 2014. priča je o kubanskom prijateljstvu i razočaranju revolucijom u zemlji. Bio je maknut s programa filmskog festivala u Havani.

Redatelj se vratio u Cannes 2017. s 'Radionicom' ('L'Atelier'), filmom koji pripovijeda o skupini problematičnih mladih ljudi koji pohađaju radionicu pisanja u blizini južnog grada Marseillea.Njegovo posljednje djelo 'Arthur Rambo', objavljen 2021., istraživao je kako se može uništiti ugled na društvenim mrežama.