VLADAJU GENERACIJAMA

Ove su obitelji u Hollywoodu ostavile dubok trag, a on ni danas ne blijedi

25.06.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Danas se nepotizam žestoko kritizira, no on je u Hollywoodu oduvijek prisutan. Generacije poznatih obitelji stvorile su Hollywood, a danas i neki njihovi nasljednici nastavljaju tradiciju stvarajući filmove koji pune kinodvorane diljem svijeta

Hollywood je oduvijek bio mjesto o kojem maštaju svi oni koji su zaljubljeni u filmove. Prepun afera i intriga, upečatljivih ličnosti i onih koji rade dan i noć kako bi ostvarili svoj san o uspjehu. Neki su kroz filmsku hit destinaciju prošli nezamijećeno, no ove obitelji ostavile su trag o kojem se i dandanas govori.

Obitelj Coppola

Već desetljećima je u Hollywoodu prisutna obitelj Coppola, a jedan od njenih najistaknutijih članova je redatelj Francis Ford Coppola. Upravo je ovaj redatelj bio jedan od glavnih u sedamdesetima, a mnogima je poznat i kao redatelj 'Kuma'. Osim ta tri kultna filma, potpisuje filmove 'Apokalipsa danas', 'Drakula' itd.

Njegova djeca nisu imala druge pa su odlučila krenuti njegovim stopama, i to vrlo uspješno. Sofia Coppola prepoznata je kao redateljica i glumica, a osvojila je i Oscara za film 'Izgubljeni u prijevodu'. Njegov sin Roman redatelj je i dobitnik Zlatnog globusa. Najstariji sin Gian-Carlo bio je filmski producent, no njegova karijera brzo je prekinuta. Preminuo je u dobi od 23 godine, a iza njega je ostala kći Gia, koja je debitirala u svom filmu 'Palo Alto' 2013. godine.

Osim djece, Francisova sestra Talia Shire kretala se u krugovima istaknutih filmaša te je glumica koja se može pohvaliti s dvije nominacije za Oscara. Nominirana je za najbolju glumicu za ulogu u filmu 'Rocky', a za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu 'Kum 2'. Francisov brat August također je bio istaknuti filmski djelatnik, a njegov je sin Oscarom nagrađeni glumac Nicolas Cage.

Obitelj Barrymore

Začetnik te obitelji je Maurice Barrymore, a 1874. godine stigao je iz Engleske u New York s velikim snom da postane glumac. S glumicom Georgianom Drew debitirao je na Broadwayu, a 1876. godine su se i vjenčali. Njihov sin Lionel imao je dugu glumačku i redateljsku karijeru, a za film 'A Free Soul' osvojio je i nagradu Oscar. Kći Ethel također je bila kazališna glumica, a sin John i danas je najslavniji glumac u Shakespeareovim djelima na svijetu. John je glumio i u nekim istaknutim holivudskim ostvarenjima, poput filma o detektivu Sherlocku Holmesu iz 1922. godine, a njegov sin John Drew Barrymore također je bio glumac.

Obiteljsko nasljeđe danas nosi i s ponosom predstavlja glumica, producentica i redateljica Drew Barrymore, a glumila je u više od 50 filmova. Drew vodi produkcijsku tvrtku Flower Films, ali i emisiju 'The Drew Barrymore Show'.

Obitelj Warner

Prezime ove obitelji poznavat će i oni koji ne uživaju u filmskoj umjetnosti. Četiri brata, Harry, Albert, Sam i Jack Warner godine 1923. osnovali su studio, a i dandanas Warner Bros jedan je od glavnih filmskih studija u Hollywoodu.

Svoj uspjeh duguju njemačkom ovčaru imena Rin Tin Tin, koji je postao veliki uspjeh na kinoblagajnama, a nekoliko godina poslije snimili su i prvi zvučni film 'The Jazz Singer'. Ovaj po mnogočemu sjajan film vinuo ih je u nebesa pa su postali jedan od najcjenjenijih studija tijekom zlatnog doba Hollywooda, a zapošljavali su legendarna imena poput Bette Davis, Humphreyja Bogarta i Errola Flynna.

Producirali su klasike 'Casablanca' i 'My Fair Lady', a i jedan od najiščekivanijih filmova godine, 'Barbie', nastao je upravo u toj kući duge tradicije.

Obitelj Fonda

Iako je danas najpoznatija Jane Fonda, filmska povijest obitelji započinje Henryjem Fondom. On je debitirao u Hollywoodu 1935. godine te glumio u više od 80 filmova, a neki od njih su kultni klasici poput 'Bilo jednom na Divljem zapadu' i 'Moja draga Klementina'. U 76. godini dobio je i nagradu Oscar za najboljeg glumca u filmu 'On Golden Pond'.

U tom je filmu glumio uz kćer Jane, a ona je oca ponosno naslijedila u Hollywoodu te nagradama proslavljeno prezime digla na sam vrh. Slavu je stekla filmovima 'Bosi u parku' i 'Barbarella', a svoju je karijeru okrunila i s dva Oscara za filmove 'Jutro poslije' i 'On Golden Pond'. Njezin je brat Peter također zaradio dvije nominacije za Oscara: prvu 1970. u kategoriji za najbolji originalni scenarij za film 'Goli u sedlu', a drugu 1997. godine za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu 'Uleejevo zlato'.

Peterova kći Bridget Fonda i Janein sin Troy Garity također su glumci te nastavljaju obiteljsko nasljeđe u trećoj generaciji.

Obitelj Bergman-Rosellini

Redatelj Roberto Rossellini veliki je talijanski redatelj, najpoznatiji po filmu 'Rim, otvoreni grad', a bio je nominiran i za Oscara 1946. godine za film 'Paisa'. Veliku pozornost privukao je ljubavnom vezom sa švedskom zvijezdom Ingrid Bergman. Ona je tijekom karijere osvojila brojna priznanja, ali i čak sedam nominacija za nagradu Akademije, od kojih je osvojila čak tri zlatna kipića. Međutim njezina slava na neki je način pala u drugi plan zbog ljubavne afere koja ju je obilježila.

Naime redatelj i glumica susreli su se na setu filma 'Stromboli' 1950. godine i tada se rodila ljubav, ali i izvanbračna afera koja je bila pravi skandal u Hollywoodu. Nakon što im se rodio sin Roberta, Ingrid se povukla iz industrije, a vratila se filmom 'Anastasia'.

Potom su dobili blizanke Isabellu i Ingrid Rossellini.

  • +4
Poznati u Hollywoodu Izvor: Profimedia / Autor: IFA Film / United Archives / Profimedia