EMINA KUŠAN

Ona je zaslužna za raskošne kostime u 'Plesu sa zvijezdama': 'Dobila sam brojne upite za njihov otkup'

09.04.2023 u 11:50

Emina Kušan

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Šljokice, kristali, perje, resice, hlače, sakoi, trikoi, haljine... Zahvaljujući Emini Kušan i njezinom timu, plesni parovi zadivljuju svojom pojavom na glamuroznom podiju showa na Novoj TV

Osim plesnog umijeća kandidata i njihovih mentora, ni ove sezone nema onog koga nisu oduševili njihovi fantastični kostimi. Promišljeni, savršeno stilizirani, napravljeni tako da se uklapaju u scenski nastup, djelo su kostimografkinje Emine Kušan i njezine uigrane ekipe sačinjene od četiri dame. Budući da trenutno traje nova sezona showa 'Plesa sa zvijezdama', ova vrsna kreatorica ima posla preko glave, no sve prolazi bez kaosa te daje sve od sebe da svi na podiju izgledaju najbolje u zadanim okvirima. Pronašla je i malo vremena za razgovor za tportal.

Radili ste za balete u HNK-u, surađivali sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, Gavellom, Teatrom Exit, Trešnjom, Malom scenom… te na filmovima i serijama. Jeste li perfekcionist kada je riječ o poslu? Što vas nadahnjuje u tome procesu?

Osobno mislim, kad čovjek voli posao koji radi, teži tome da pruži najbolje od sebe. Ako to spada u perfekcionizam, onda mogu reći da jesam. (smijeh) U ovom kreativnom smislu, što se mog posla tiče i općenito umjetnosti kao takve, mislim da je nadahnuće svuda oko nas, samo ga moramo prepoznati.

Je li plesna kostimografija - najzahtjevnija kostimografija?

Imala sam priliku raditi i dramske predstave, opere, filmove, serije i mogu reći da jest, ali ujedno mi je najdraža. Uopće, izraziti se kroz pokret, bez ijedne riječi - i da sam i ja dio toga - predivno mi je. Veliki sam obožavatelj plesne scene i plesnih umjetnika, bez obzira na plesni stil.

Koliko kostima tjedno nastane i koliko suradnika radi s vama na njihovom osmišljavanju i izradi?

U prosjeku nastane oko pedeset kostima tjedno. Naravno, računam i na plesnu trupu, a ne samo na plesne parove. Svi kostimi se šivaju kod žene zlatnih ruku Silvije Jug. Nakon što su kostimi sašiveni, slijedi ukrašavanje, a u mom timu je uigrana četvorka suradnica: Ozana Gabriel, Kristina Gabor, Valentina Svetec i Melita Šakić. Sve mi surađujemo već dug niz godina i jako se dobro razumijemo.

Gdje se nabavljaju materijali, pozamanterija i kakve najčešće koristite za 'Ples sa zvijezdama’?

Većinu materijala nabavljala sam u Zagrebu. S obzirom da sam redovni kupac u nekim od naših dućana, drage gospođe koje su im vlasnice uvijek me obavijeste kad idu u nabavu materijala, pitaju trebaju li mi nešto naručiti ili potražiti izvan granica Hrvatske.

Što se pozamanterije tiče, veći dio sam naručila izvana, ali dobar dio je i iz naših dućana. Jako oskudijevamo kao grad takvom vrstom trgovina, pa se nekad dogodi da nema određene boje resa i moram ih farbati, što oduzima dosta vremena. Recimo, u prvoj sezoni sam čak i perje farbala za finalnu haljinu Gabriele Pilić.

Koliko je proba kostima potrebno i što je najzahtjevnije/najkompliciranije prilikom njihove izrade? Reciklirate li kad prijašnje kostime?

Kao što sam rekla, plesni kostim je zahtjevan - morate voditi računa o dosta stvari i pri kupnji materijala, ali ovi, ajmo reći 'mali kostimi', uvijek su mi najveći izazov. Što se proba tiče, da ima vremena, voljela bih bar po tri imati za svaki kostim, ali nažalost imamo samo po jednu, nekad dvije. Kostime recikliramo za, recimo, popratnu trupu ako je imamo u točki. Naravno, s malim izmjenama.

Slažu li se kostimi po glazbi, koreografiji?

Da, naravno, glazba mi je nit vodilja. Sve koncepte osmišljava naša urednica Valentina Klasić s Igorom Barberićem. Svemu tome mora se prilagoditi i kostim, počevši od boje. Kontaktiram i s mentorima koji mi šalju koreografije, ali i kad dođu na kostimsku probu, probamo izvesti stvari u kostimu ako je neki dio koreografije zahtjevan.

Pođe li što katkada po zlu? Kako se onda rješavaju stvari?

Ima situacija kad na probama sve ide glatko i onda dođe emitiranje uživo i dogode se stvari koje se na probama nisu dogodile, ali to su čari prijenosa uživo i jednostavno se moramo pomiriti (premda to nije lako, hahaha) s činjenicom da nešto uvijek može poći po zlu. I nadati se najboljem.

Što vam zadaje najviše muke, oko čega najviše strepite?

Najviše strepim oko stvari koje se moraju skidati na sceni, a da to nitko ne očekuje. Koliko god se pripremimo za to - razradimo kroj, isprobamo - uvijek postoji onaj mali grč u želucu kad idemo uživo.

Je li bilo slučajeva da se nekom od natjecatelja nije svidio kostim?

Moram reći da nisam imala baš takve ekstremne situacije. Po prirodi nisam isključiv tip i volim poslušati što drugi imaju reći, pogotovo plesači, jer oni najbolje poznaju svoje tijelo. S nekima surađujem već godinama i tu je već i stvar povjerenja. Ali za sve detalje postoje kostimske probe na kojima prilagođavamo kostim i pokretu i tijelu.

Svaki je kostim zahtjevan na svoj način. Na koje plesne točke se potroši najviše materijala?

Najviše materijala potroši se za donji raskošni dio haljine za standard, u koji nekad ide od osam do 10 metara materijala. Nekad se to još ukrašava perjem, da bude još raskošnije, ali sve to ovisi o konceptu.

Imate li svoj najdraži kostim, nešto što vas je jako razveselilo kada ste ga izrađivali?

Postoji nekolicina kostima kojima sam bila jako zadovoljna, koji su bili scenični, ali isto tako moram reći da mi je puno draže kad natjecatelji i plesači znaju iznijeti kostim i dati mu dušu, pa on zasja u punom sjaju.

Što se događa s kostimima kad završi sezona 'Plesa sa zvijezdama'? Mogu li zvijezde recimo zadržati/otkupiti kostim ako to žele?

Svi kostimi su pohranjeni u fundusu Nove TV — svaki pod svojim najlonom, gdje piše čiji je i koja je sezona. Nažalost, kostimi se ne mogu otkupiti. Već sam dobila brojne upite za njihov otkup.

Vaš posao je vrlo zabavan, dinamičan i kreativan, ali i stresan - kako se nosite s time?

Sve što ste naveli - stoji. To je proces koji traje i jako se teško isključiti, pogotovo kad krenu emisije uživo. Stalno razmišljate o tome kako što riješiti, gledate fotke s proba, preispitujete sebe, pa kad prespavate, shvatite da možda suknja treba biti još kraća… Pokušavam se bar na nekoliko sati dnevno isključiti iz svega, ali je to ponekad teško. Zato sam zahvalna svojim ukućanima i mužu što imaju razumijevanja. Jako volim to što radim i uživam u tom kreativnom procesu, ljudima kojima sam okružena i sretnim licima naših parova kad mi kažu da im je kostim pomogao u nastupu.