LANA WOOD

Njezina smrt i dalje je misteriozna: Sestra Natalie Wood iznijela teške optužbe na račun bivšeg šogora, ali i Kirka Douglasa

05.11.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Natalie Wood preminula je 1981. od posljedica utapanja, a i četiri desetljeća kasnije sve je velika nepoznanica. No, ne i za sestru glumice, Lanu Wood, koja je jasno i glasno za njezinu smrt okrivila njezinog supruga Roberta Wagnera, a u objavljenim memoarima nije štedila ni Kirka Douglasa, kojeg je optužila da je seksualno zlostavljao Natalie dok je ona još bila tinejdžerica

'Ne vjerujem da je to bilo ubojstvo s predumišljajem, no to ne znači da ne mislim da je kriv - naravno da ju je on ubio!' Riječi su to koje su odjeknule svijetom, nakon što ih je u intervjuu za The Post izrekla 75-godišnja Lana Wood, poznatija kao sestra legendarne Natalie Wood. U razgovoru, kojeg je dala povodom izlaska njezinih memoara 'Little Sister: My Investigation into the Mysterious Death of Natalie Wood', javno je optužila supruga Natalie Wood, Roberta Wagnera, a svoju osudu utemeljila je i na novim dokazima koje su prikupili privatni detektivi.

Smrt Natalie Wood te 1981. zatekla je sve, a i četiri desetljeća kasnije, nitko, pa ni istraga, ne mogu sa sigurnošću ustvrditi što se točno dogodilo.

A osim na račun svog bivšeg šogora, Lana Wood iznijela je teške optužbe i na račun glumačke legende Kirka Douglasa, potvrđujući time jednu od najstarijih holivudskih glasina. Naime, prema njezinoj knjizi, njihova majka Maria odacila je tada 16-godišnju Natalie Wood do dvorca Marmont kako bi se upoznala i susrela s Kirkom Douglasom, tada jednim od najvećih glumaca.

Mama i Lana čekale su je u automobilu, a sve je toliko dugo trajalo, da je Lana na kraju zaspala. Kada se Natalie Wood napokon pojavila, bila je sva raščupana i uzrujana, bijesno šapčući nešto njihovoj majci. Tek naknadno Natalie se povjerila svojoj sestri otkrivši kako ju je Kirk Douglas seksualno zlostavio.

'Pokucala sam na vrata na koja mi je mama rekla da odem i sljedeća stvar koju znam, Kirk Douglas me uveo o svoj apartman', ispričala je Natalie i Lani, nakon čega je počela plakati i tiho pričati: 'Ozljedio me Lana... Bilo je to neko vantjelesno iskustvo. Bila sam prestrašena. Bila sam zbunjena.'

Kako je otkrila Lana Wood, sve to itekako je utjecalo na njezin život i kako je gledala na neke stvari, no ništa nije napravila po tom pitanju i to iz jednog razloga - jer joj je mama rekla ako to nekome ispriča da će joj karijera biti uništena i da više nikada neće ništa snimiti. Natalie je poslušala majku, ali se i promijenila. Nakon svega, više nije imala povjerenje u muškarce.

Vijest o smrti zatekla je Lanu u obiteljskom domu u Los Angelesu. U ranim jutarnjim satima 29. studenog 1981. zazvonio je telefon, a strašan vrisak istjerao je 35-godišnjakinju na koljenima. Lana je majku našla na podu bez svijesti, uzevši joj telefon čula je prijatelja kako s druge strane žice govori kako mu je žao jer je čuo vijesti o Natalie.

'Pronašli su njezino tijelo jutros, more ga je izbacilo na otok Catalinu', rekao je prijatelj i Lana mu isprva nije vjerovala, no čim je upalila televizor, izvanredne vijesti potvrdile su zle slutnje. Kako je rekla, sve službene izjave Roberta Wagnera, Natalieinog supruga, ali i zajedničkog prijatelja Christophera Walkena, bile su nebulozne i izmišljene, a iako je od Wagnera u idućim mjesecima pokušala dobiti više odgovora, to joj nije uspijevalo. On ju jednostavno izbacio iz života, rekavši joj kako ga može kontaktirati putem odvjetnika.

I isprva se držala toga, no deset godina nakon smrti sestre, primila je telefonski poziv Dennisa Davema, skipera koji je te kobne noći upravljao jahtom na kojoj se našao i poznati trojac. On joj je rekao kako nije ispričao cijelu priču policiji.

Inače, 2011. policija u Los Angelesu ponovno je otvorila slučaj i to nakon što je dvije godine ranije upravo Davern objavio knjigu 'Goodbye Natalie, Goodbye Splendour', otkrivši u njoj kako su se supružnici žestoko posvađali prije negoli je Natalie nestala. Tek je 2018. godine Robert Wagner, koji danas ima 91 godinu, osumnjičen za smrt holivudske glumice, no do danas ništa se pretjerano nije napravilo.

Natalie Wood Izvor: Profimedia / Autor: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Inače, Natalie je bila veliki uzor svojoj mlađoj sestri, a iako Lana nije odobravala njezinu vezu, a potom i brak s Robertom Wagnerom, smatrajući da kod njega nešto 'ne štima', jedno je vrijeme čak i živjela s njima. Ipak, priznala je kako ju je šokiralo kada se 1962. Natalie Wood pojavila na vratima kuće svojih roditelja s krvavom rukom. Otkrila im je tada kako je uhvatila Wagnera 'u komprimitirajućoj situaciji' s njihovim batlerom, pa je od bijesa zdrobila rukom čašu koju je držala i koja ju je posjekla.

Sama Lana, kako je napisala i u knjizi, vjeruje da su netom prije Natalieine smrti ona i Wagner imali svađu, koju je dodatno pojačao alkohol koji su konzumirali, a sve je rezultiralo i njihovim fizičkim obračunom, tijekom kojeg je Wagner udario svoju suprugu u lijevu stranu lica toliko snagom da je pala i onesvijestila se.

'Vjerujem da je sve napravio iznenada, a kada je shvatio što je učinio, panika je napravila to da je R.J. donio pogubnu odluku da spusti Natalie u vodu, a sve kako bi izbjegao odgovornost za ono što se dogodilo', napisala je Lana Wood spekulirajući kako je Wagner potom poslao skipera da počne tražiti Natalie koja je 'nestala', a sve kako bi sebi dao vremena da smisli plan.

Davern je u svojoj službenoj izjavi rekao kako mu je Wagner naredio da ugasi svjetla ili da zove obalnu stražu. Sve mu je dopustio tek dva sata kasnije, zbog čega Lana smatra da je sve to napravio kako bi 'pokrio' sebe i činjenicu da je bio pijan i ljubomoran i da je okončao život Natalie Wood.