MISTERIOZNA SMRT

Ljepoti i talentu Natalie Wood svi su se divili, a njezin život obilježen patnjom tragično je završio

12.02.2018 u 06:52

Bionic
Reading

Ovih je dana s dna ladice neke policijske postaje u Los Angelesu skinuta prašina sa slučaja smrti lijepe i talentirane glumice Natalie Wood. Nakon 37 godina, ponajviše zahvaljujući njezinoj sestri Lani Wood, policijski inspektori ponovno su pokrenuli istragu, a kao glavni osumnjičeni pojavljuje se njezin suprug, glumac Robert Wagner. No osim tragičnog kraja, cijeli život Natalie Wood bio je obilježen patnjom i zlostavljanjima

Bila je jedna od najtalentiranijih glumica svoje generacije, s tri nominacije za Oscara i nevjerojatnom predispozicijom za uspjeh u dobi od tek sedam godina. No život, ali i prerana smrt Natalie Wood stavili su veo misterije na sve, a priče i optužbe zbog ljubavnih afera, razvoda, alkoholizma, ali i špekuliranja da je pokušala samoubojstvo, bacile su novo svjetlo na njezin život.

  • +15
Natalie Wood Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

37 godina kasnije, koliko je prošlo od tragične smrti slavne glumice Natalie Wood, policijska uprava Los Angelesa njezin je slučaj izvukla s dna ladice te se sada vodi kao smrt pod sumnjivim okolnostima jer su se pojavili novi svjedoci. Glavni osumnjičeni postao je njezin tadašnji suprug, glumac Robert Wagner, a sve se ponovno aktiviralo nakon dokumentarnog filma '48 Hours' o njezinoj smrti koji je emitirao CBS News, ali i zbog uporne joj sestre Lane Wood, koja nikada nije prihvatila to da je smrt njezine sestre slučajna.

Natalie Wood rođena je 1938. godine u obitelji ruskih emigranata u San Franciscu. Otac Nikolai Stepanovich Zakharenko bio je dnevni radnik i stolar, dok je majka Maria Stepanovna silno željela postati glumica. Prije negoli se ostvarila u majčinstvu gatara joj je prorekla kako će njezina druga kći postati slavna glumica, stoga se Maria za to pripremala i prije negoli se Natalie rodila.

Nakon što ih je otac napustio Natalie je živjela s majkom i sestrom Lanom. Budući da ih je majka pod svaku cijenu željela napraviti uspješnima i slavnima, preselile su se u Los Angeles. Sa samo četiri godine Natalia Nikolaevna Zakharenko, kojoj je majka promijenila ime u Natalie Wood kako bi ju amerikanizirala, počela je glumiti, a četiri godine kasnije dobila je ulogu u filmu 'Čudo u 34. ulici', kojom se i proslavila.

Prvu ulogu, u filmu 'Happy Land', dobila je nakon što ju je majka instruirala da se popne režiseru Irvingu Pichelu u krilo. Ona je to i napravila i dobila malenu ulogu, a Pichel je potom upozorio Mariju da filmska industrija nije nikako za slatko i nevino dijete poput Natalie. No ona to nije poslušala, već ju je učila da radi sve što od nje režiseri zatraže. Kada je dobila ulogu ratnog siročeta u filmu 'Tomorrow is Forever', Natalie više nije mogla plakati zbog mnogobrojnih scena. Kako bi ju rasplakala, Maria je ispred nje doslovce rastrgala leptira na dijelove.

Natalie Wood u filmu 'Čudo u 34. ulici' Autor: Youtube

Unatoč tome što je trebala imati cijele timove agenata koji će se brinuti za nju, majka Maria sve je 'rastjerala' i nastavila kontrolirati sve do posljednjeg detalja njezine karijere. Iako je bila poslušna, ipak se pobunila nakon što joj je majka počela utjecati na privatni život te je čak raskinula njezinu prvu ozbiljnu ljubavnu vezu u srednjoj školi, no s druge strane, nije joj smetalo kada su se njezinoj maloljetnoj kćerki nabacivale filmske glavešine.

U nekim od njezinih biografija čak stoji da ju je jedan filmski redatelj silovao dok je bila na audiciji za film, što je na kraju utjecalo na njezin život, depresije i pokušaje samoubojstva. Upravo je njezina majka prenijela na nju strah od vode i utapanja, a na kraju je tako i preminula, ali i neke praznovjerne stvari, poput onih da se ne smije igrati s drugom djecom te da će, ukoliko sjedne dječaku u krilo, ostati trudna.

Sve je išlo toliko daleko da je Maria na kraju angažirala i detektive koji su Natalie pratili posvuda. 'Bog ju je stvorio, no ja sam ju izmislila', rekla je svojedobno njezina majka. 

Ljubav svog života, glumca Roberta Wagnera, susrela je prvi put na početku karijere u jednom filmskom studiju. Ona je tada imala tek 10 godina, dok je Wagner bio osam godina stariji. U jednom od intervjua ispričala je: 'Okrenula sam se majci i rekla: 'Za njega ću se udati.''

Rečeno - učinjeno i to dva puta. Prvi izlazak imali su tek kada je napunila 18 godina i to na nagovor producentske kuće, čiji su čelnici smatrali da bi ona bila savršen odabir za glumca. Godinu kasnije vjenčali su se u Scottsdaleu, u kojem su živjeli njegovi roditelji.

Samo zbog njih crkveni prozori bili su prekriveni papirom kako bi spriječili nekoliko stotina znatiželjnika da zavire unutra. No 1962. godine njihovom je braku došao kraj. Navodno je razlog za oba njihova razvoda bio taj što ga je Natalie zatekla u krevetu s drugim muškarcem.

Dokumentarni film o Natalie Wood Autor: Youtube

Četiri godine kasnije, razočarana životom, ali i činjenicom da joj je Faye Dunaway 'otela' ulogu u filmu 'Bonnie i Clyde', Natalie je popila šaku pilula. Nakon što joj je ispumpan želudac otkrila je sestri Lani kako jednostavno više nije željela živjeti.

Ipak, nakon nekog vremena se sredila te se 1969. godine udala za britanskog producenta i kazališnog agenta Richarda Gregsona, s kojim je dobila kćerku Natashu. U međuvremenu se i Wagner oženio Marion Marshall i s njom dobio kćer, a bivši supružnici povremeno su se susretali.

We are family. My mom and her girls ❤️⠀

Objavu dijeli Natalie Wood (@nataliewood)

Sudbonosna je bila jedna službena večera, na koju je Natalie stigla u šestom mjesecu trudnoće, no Wagnerovoj pažnji nije mogla odoljeti. Nekoliko mjeseci nakon rođenja kćerke Natashe rastala se od Gregsona i započela se redovito telefonski čuti s Wagnerom, a on ju je nakon kratkog vremena pozvao da ga posjeti u njegovom kalifornijskom domu.

U siječnju 1972. godine to je i napravila, a svjetska javnost šokirala se kada su se zajedno pojavili na dodjeli Oscara. U srpnju iste godine obnovili su bračne zavjete, kojima su nazočili tek najbliži prijatelji i članovi obitelji, uključujući njihove kćeri, a sve se odvijalo na jahti Ramblin' Rose.

When we were four. We miss you everyday. ❤️⠀

Objavu dijeli Natalie Wood (@nataliewood)

'Kada smo se prvi put vjenčali, bili smo poput dvoje djece koja glume u filmu. Namjerno smo sakrivali svoje slabosti jedno od drugoga, no sada smo napokon shvatili da jedno drugome možemo reći sve. Više ne živimo u strahu jedno od drugoga i za to nam je trebalo nekoliko godina odvojenosti', izjavila je svojedobno Natalie Wood o svom drugom braku s Robertom Wagnerom.

Ovoga puta sve se činilo idealnim te su 1974. godine dobili zajedničku kćer - Courtney Wagner. Ipak, zbog ljubavi i obitelji patila je njezina filmska karijera. Nikako se nije mogla pomiriti sa svojim godinama, koje je vješto skrivala, kao ni s dobivanjem uloga u kojima bi morala glumiti majku svojoj kolegici.

Stoga se udaljila iz tog svijeta, o čemu je izjavila: 'Gluma više nema takvu ulogu u mom životu kakvu je imala. Kada se žena odluči udati i imati djecu, ostali dijelovi njezina života jednostavno padnu u drugi plan.'

Autor: Youtube

Sve je potrajalo do 29. studenog 1981. godine, kada je tijelo Natalie Wood u spavaćici pronađeno u moru nedaleko od otoka Catalina. Na jahti su bili Natalie Wood, Robert Wagner i Christopher Walken, a nakon ispijenih pića eskalirala je svađa između dvojice kolega, navodno zbog Wagnerove ljubomore i sumnje da ga Natalie vara s njim, a u sve se umiješala i sama Natalie.

Walken se kasnije izuzeo iz svađe i otišao spavati, a kapetan broda je pojačao glazbu ne želeći sudjelovati u tome i nakon svega svi su tvrdili kako ništa nisu čuli ni vidjeli. Do danas Walken u javnosti nije želio govoriti o tom događaju.

  • +17
Natalie Wood i Robert Wagner Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Godine 2013. sestra Natalie Wood, Lana, otkrila je kako je kapetan broda ipak otkrio da je Wagner gurnuo Natalie preko ruba palube te da joj je odbio pomoći da se popne na jahtu. Navodno se kapetan uspaničio, no glumac je bio odlučan u naumu da joj se ne pomaže jer će tako naučiti lekciju.

My parents on their second honeymoon in Catalina Island.

Objavu dijeli Natalie Wood (@nataliewood)

Tijelo glumice, koja je u trenutku smrti imala tek 43 godine, nađeno je kako pluta u vodi te je bila tek u spavaćici. Njezina sestra od početka nije bila uvjerena u Wagnerov iskaz - a tvrdio je da je nevin i da je suprugu posljednji put vidio u kupaonici prije negoli je otišao spavati - znajući da Natalie nikada ne bi otišla na obalu odjevena samo u spavaćicu.

Poznato je bilo i to da je imala nevjerojatan strah od vode, koji joj je kao djevojčici usadila majka, nakon što joj je gatara prorekla smrt utapanjem. Cijeli slučaj ponovno je aktualiziran, a svi, osobito Nataliena sestra Lana Wood, nadaju se kako će se napokon ovoga puta dokazati da je Robert Wagner jedini i glavni krivac za smrt lijepe glumice.