PRINC EDWARD, GROF OD WESSEXA

Najmlađi sin kraljice Elizabete II stiže u Hrvatsku: Otkrivamo razlog njegovog službenog posjeta

16.04.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Kako stoji u službenom priopćenju Ambasade Velike Britanije, grof od Wessexa stiže 16. svibnja u Split i tamo će provesti dva dana, gdje će se sastati s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti i pridružiti proslavi partnerstva Velike Britanije i Hrvatske u NATO-u

Najmlađi sin kraljice Elizabete II, princ Edward, ujedno grof od Wessexa, u Hrvatsku stiže po prvi put. Razlog njegovog dolaska sastanak je s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti, kao i proslava partnerstva Velike Britanije i Hrvatske u NATO-u, u godini u kojoj Hrvatska obilježava 10. godišnjicu svog članstva u NATO savezu.

  • +7
Princ Edward, Grof od Wessexa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

To je njegov prvi službeni posjet, no prije njega u Hrvatskoj su već bili članovi britanske kraljevske obitelji - princ Charles posjetio nas je nekoliko puta, a posljednji je put to bilo 2016., dok je princeza Anne u Hrvatskoj 2008. provela nekoliko dana. U Hrvatskoj je bila i kraljica Elizabeta II i to davne 1972. godine.

Za razliku od svoje starije braće i sestre Anne, princ Edward najmanje je u medijima, iako i on ima mnogo kraljevskih obveza, kao i brige za mnogobrojne dobrotvorne ustanove, koje često posjećuje sa svojom suprugom, groficom od Wessexa, Sophie.

Inače, najčešći razlog njegovog pojavljivanja u medijima sasvim je druge prirode. Naime, javnost baš ne odobrava njegove postupke i poteze, osobito jer često, iako to nije potrebno, umjesto vlaka ili automobila, baš poput ostalih članova kraljevske obitelji, on radije koristi privatni avion, čije troškove na kraju plaćaju porezni obveznici.

Princ Edward završio je školu Gordonstoun u Škotskoj, nakon čega se odlučio za studij povijesti na Jesus Collegeu u Cambridgeu i potom pohađao vojnu obuku s kraljevskim marincima. No, naporne treninge nije izdržao, te je odustao na polovici, da bi potom osnova kazališnu produkcijsku kompaniju.

  • +6
Princ Edward Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ni tu nije imao pretjerani uspjeh jer je tvrtku morao zatvoriti 1991. zbog lošeg financijskog poslovanja, ipak, neuspjeh ga nije poljuljao pa je dvije godine kasnije otvorio Ardent Productions, Ltd., koja je, većinom, snimala dokumentarne filmove o prošlosti kraljevske obitelji. Od 1999. godine u braku je sa Sophie Rhys-Jones s kojom je dobio dvoje djece - kćer Louise i sina Jamesa.