VELIKI GLAZBENIK

Legendarni bubnjar Charlie Watts bio je žila kucavica Stonesa na pozornici i izvan nje i pravi engleski gospodin rock'n'rolla

25.08.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Glazbeni svijet tuguje za jednim od najbitnijih ljudi u sjeni rock'n'rolla i jednim od najboljih bubnjara svih vremena. Preminuo je u 80. godini u londonskoj bolnici u utorak, nekoliko tjedana od najave da će propustiti američku turneju Stonesa u rujnu kako bi se oporavio od medicinskog zahvata, ali nije navedeno kakvog

'Otkucaji srca Rolling Stonesa doslovno i figurativno dolazili su iz Charlieja Wattsa. Mislim da se to moglo osjetiti kad biste ih vidjeli kako sviraju uživo. On je zaslužan za to ono što je Mick mogao učiniti sve što je htio i postane frontmen kakav je postao', rekao je za The Alan Light, suvoditelj emisije 'Debatable' SiriusXM Volume.

Watts je jako volio jazz i kad god ne bi imao obaveza sa Stonesima, svirao je sa svojim kvartetom i kvintetom po jazz klubovima; jedan od tih nastupa može se vidjeti u izvrsnom triler filmu 'Plavi led' s Michaelom Caineom.

'Imam sliku Charlieja sa saksofonom oko vrata sa svojim orkestrom, s njegovim jazz sastavom', rekao je legendarni rock fotograf Bob Gruen za The Post. 'Uvijek se doživljavao kao jazz bubnjar', dodao je Light i nastavio: 'To je uvijek bilo njegovo: 'Ti dečki mogu biti rock and roll bend. Ono što ja radim ovdje proizlazi iz slušanja ploča velikih bendova i ploča Dukea Ellingtona i učenja o snazi ​​i nijansama ritma'.

The Rolling Stones su među prvima lupili kontru te uz buntovnu glazbu povezali i buntovni stil. S vremenom su i oni prigrlili odijela, a možemo podsjetiti da je njihov bubnjar Charlie Watts redovito na popisu najbolje odjevenih muškaraca na svijetu. Navodno je u svom londonskom stanu imao preko 200 odijela. 'Uvijek sam smatrao da je Charlie vrlo elegantan momak i pravi engleski gospodin rock'n'rolla', tvrdi Gruen. Prisjetio se 1997. godine kada je bend bio u hotelu u Chicagu na otvaranju turneje.

'Prvo je izašao jedan čuvar, a zatim je izašao Mick Jagger, a iza njega još jedan zaštitar. Nekoliko minuta kasnije, kad se gužva smirila, Charlie Watts je izašao sa suprugom, izgledajući apsolutno mirno, elegantno i prošetao kroz hotel bez previše pompe', rekao je Gruen.

Ipak, Watts je imao razdoblje života u kojem se borio s pićem i drogama, uključujući heroin. Uz drogu i alkohol lakše se, izjavio je svojedobno legendarni bubnjar nosio s obiteljskim problemima. Smatrao je to nekom vrstom krize srednjih godina, a sredinom osamdesetim je zbog ovisnosti zamalo ostao bez supruge i svega što mu je u životu važno.

U svojoj autobiografiji 'Život' gitarist Rolling Stonesa Keith Richards se prisjetio incidenta iz tog razdoblja. Pijani Jagger u kasne noćne sate iz predvorja hotela nazvao Charliejevu sobu i pitao 'Dobro, gdje je moj bubnjar?'. Watts, koji je u to vrijeme spavao, ustao je, obrijao se, obukao odijelo i stavio kravatu, ulaštio cipele i pošpricao se kolonjskom vodom te se spustio stepenicama do predvorja hotela gdje je Mick tulumario s ostalima. 'Da me više nikad nisi nazvao svojim bubnjarem. Ti si moj je*eni pjevač!', izderao se na Jaggera prije nego ga je šakom udario u lice pa se vratio na spavanje. Bio je ciničan i duhovit lik.

Sredinom 2004. godine legendarnom bubnjaru koji u karijeri nije odsvirao jedan krivi ritam, dijagnosticirali su rak grla, koji se povukao nakon zračenja. Povukao se s odgođene turneje Stonesa, zakazane za rujan 2021., jer se oporavljao od medicinskog zahvata. Wats je u intervjuu za New Musical Express (NME) 2018. godine otvoreno priznao da je često razmišljao o napuštanju grupe. 'Odlazio bih na kraju svake turneje. Odradili bismo šest mjeseci u Americi i ja bih rekao: 'To je to, idem kući'. No uvijek bi se vraćao.

'Volim svirati bubnjeve i volim svirati s Mickom i Keithom i Ronnijem, što se tiče svega ostalog, ne znam. Ne bi me smetalo da Stonesi najednom kažu da je bilo dosta. Mrzio bih da se rastanemo u neprijateljskim uvjetima. Želio bih da mi Mick ili Keith ili tkogod dođe i kaže: 'Ne želim ovo više raditi, iz kojeg god razloga', i da se potom oko toga složimo. Ne bih htio da se raspravlja o tome, rekao je Watts svojedobno za Guardian.