klasik the poguesa

Kako je nastala 'Fairytale of New York', jedna od najomiljenijih božićnih pjesama

30.11.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Dok jednima izlaze na uši, drugi su jedva dočekali slušati božićne hitove koji se već vrte u trgovačkim lancima i ugostiteljskim objektima, na televiziji i internetu, podsjećajući nas da se bliže blagdani. Pjesma 'Fairytale of New York' irskog folk punk benda The Pogues, iz pera njihovoga preminulog frontmena Shanea MacGowana, mnogima je najdraža, a zanimljiva je pozadina njenog nastanka te intrigira i 35 godina poslije

Voljeli ih ili mrzili, ili ih pak prihvatili kao neku vrstu nepromjenjive životne činjenice, sezona božićnih pjesama traje. Klasik 'Fairytale Of New York', koji su izveli skupina The Pogues i pokojna britanska kantautorica Kirsty MacColl, s vremenom je postala jedna od najomiljenijih i najprepoznatljivijih melodija u periodu blagdana.

Nazvana je po romanu autora J. P. Donleavyja 'A Fairytale of New York', a spaja irske gajde s božićnim motivima (isprva je trebala biti nazvana 'Christmas Eve in the Drunk Tank', ali je MacGowan odbacio tu ideju, rekavši da možda neće biti dobro prihvaćena).

Video za nju, koji je snimljen kao sanjarenje beskućnika, postao je jednako popularan i legendaran kao i sama pjesma. Četverominutni singl govori o irskim iseljenicima koji su stigli u Ameriku sa snovima o boljoj budućnosti, nadi, očaju i slomljenim srcima, a unatoč kontroverznom tekstu, završava ljubavlju te je dug niz godina sinonim i za blagdane.

Izvor: Društvene mreže

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

O nastanku pjesme kruže bar dvije verzije priče. Prema onoj MacGowanovoj, tadašnji producent benda Elvis Costello izazvao ga je i rekao mu da sigurno ne može napisati božićni duet koji bi otpjevao s tadašnjom basisticom (i budućom Costellovom ženom) Cait O'Riordan.

Druga verzija ona je njihovog menadžera Franka Murrayja, koji je 1985. godine htio da obrade božićnu pjesmu 'Christmas Must be Tonight', što se njima nije svidjelo pa su odlučili napisati svoju.

Pjesma 'Fairytale of New York' bila je 109 tjedana na vrhu irske ljestvice najslušanijih singlova, no nije ju bilo toliko lagano snimiti. Trebale su dvije godine da ugleda svjetlo dana. Diskografska kuća Stiff, koja je bila vlasnik ranijih snimaka Poguesa, upala je u financijske probleme te više nije mogla financirati snimanje. Bend je trebao potpisati ugovor s novom kućom, a početkom 1987. godine otišli su u londonski Abbey Road kako bi počeli snimati novi album.

'Sjeo sam, otvorio šeri, izvadio kikiriki i pretvarao se da je Božić', rekao je MacGowan za Melody Maker u božićnom izdanju iz 1985. godine na temu nastanka pjesme, a završena je u kolovozu 1987. Većina stihova napisana je dok se MacGowan oporavljao u krevetu u Malmöu nakon što je obolio od dvostruke upale pluća na turneji Poguesa po Skandinaviji krajem 1985. Umjesto Costella, bend je dobio novog producenta, Stevea Lillywhitea, koji ih je upoznao sa suprugom Kirsty MacColl. Ona je snimila probne vokale za pjesmu i oduševila bend pa je tako došlo do jednog od najdirljivijih dueta.

'Fairytale of New York' je na neki način omogućila mainstream uspjeh The Poguesa. Daily Mail tvrdi da ona godišnje donosi zaradu od 400.000 funti, a The Guardian ju je prije nekoliko godina proglasio najpopularnijom božićnom pjesmom u Ujedinjenom Kraljevstvu.