GODINE DRUŽENJA

Ima neka tajna veza: O navodnoj aferi kraljičinog supruga, princa Philipa, i Penny Knatchbull šuškalo se punih pet desetljeća

12.10.2022 u 06:16

Bionic
Reading

Gledatelji Netflixove 'Krune' s nestrpljenjem iščekuju nove nastavke hit serije, ponajviše kako bi vidjeli, ali i doznali kako se razvijala navodna afera kraljičinog supruga, princa Philipa, s lijepom Penny Knatchbull

Samo dva mjeseca nakon smrti kraljice Elizabete II trebale bi biti spremne 'intimne scene' između pojedinih likova kraljevske obitelji u Netflixovoj hit seriji 'Kruna'. Možda to ne bi izazvalo toliku pozornost da nije riječ o samom kraljičinom suprugu, princu Philipu, i njegovoj navodnoj aferi s Penelope Penny Knatchbull, groficom Mountbatten od Burme, koja nikada nije službeno potvrđena, ali se o njoj šuškalo punih pet desetljeća.

Njihovo prijateljstvo počelo je na polo utakmici 1975. godine, kada je Penny imala samo 20 godina, a tijekom godina druženja postala je jedna od njegovih 'najbližih osoba od povjerenja', unatoč tome što je bila čak 32 godine mlađa od njega i što je s njim često snimljena u intimnim šetnjama.

Upravo ta njihova bliskost potaknula je glasine o aferi, no njih dvoje te su navode uvijek oštro poricali i osuđivali. Danas 69-godišnjakinja, Penny je poznata i pod imenima lady Romsey i lady Brabourne, a s Philipom ju je povezala ljubav prema konjičkom sportu u kojem su sudjelovale i kočije.

Kada je upoznala princa Philipa, Penny je bila u vezi s Nortonom Knatchbullom, unukom grofa Mountbattena, za kojeg se na kraju i udala. Koliko su njihove obitelji bile povezane, govori i to da je Philip bio krsni kum Nortonu dok je Norton krsni kum princa Williama.

Penny Knatchbull Izvor: Profimedia / Autor: Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

Tijekom godina vojvoda od Edinburgha i Penny Knatchbull postali su toliko bliski da je upravo ona bila pozvana, s još 30 najbližih osoba, na njegov sprovod u travnju 2021. godine. Dobro upućeni izvori već godinama tvrde da je Penny zapravo bila Philipova 'čuvarica tajni' i da se njoj uvijek povjeravao.

'Penny je bila jedna od rijetkih prijateljica koje je Philip nastavio redovito viđati nakon 2017. godine i njegovog povlačenja s kraljevskih dužnosti. Zbližila ih je tragedija, ali bili su tu jedno za drugo u svemu. Beskrajno joj je vjerovao, a ona ga je obožavala. Nikada ga nije izdala. Ona nije bila samo čuvarica njegovih tajni, već tajni svih u obitelji', rekao je dobro upućen izvor i dodao:

'Njihovo je prijateljstvo bilo duboko i trajno. Penny je uvijek samu sebe u šali nazivala 'i također', jer kad god bi se radio popis za neki obiteljski događaj, privatni ili javni, bilo bi 'pozovimo X i Y', a onda bi Philip dodao 'i Penny'...'

Nakon što je 70-ih upoznala princa Philipa, ova majka troje djece često se oslanjala na njega i kraljicu Elizabetu II, osobito nakon 1991., kada je njezina petogodišnja kći Leonora izgubila životnu bitku s karcinomom bubrega.

  • +31
Kruna (The Crown) Izvor: Netflix / Autor: Des Willie

Sve više vremena Penny je počela provoditi s Philipom, a on ju je 1994. naučio voziti i kočiju, nakon čega mu je ona postala redovita pratiteljica na tim natjecanjima. Kraljevski insajderi kažu i da je njezin entuzijazam, koji je pokazala za vožnjom kočije, razlog za to što je i u svojim 90-im godinama nastavio upravljati njima. Tako posljednje Philipove fotografije na kojima upravlja kočijom datiraju iz 2019. godine, a nakon što se povukao u Sandringham, poslije napuštanja kraljevskih dužnosti, Penny je postala redovita posjetiteljica Wood Farma na imanju Norfolk.

A upravo je ta njihova bliskost potaknula glasine o izvanbračnoj aferi, zbog čega su mnogi bili uvjereni da je Philip varao kraljicu upravo sa svojom najboljom prijateljicom. On je to cijelo vrijeme negirao, a 1992., nakon što su ga iznervirali novi upiti o njegovoj nevjeri, rekao je jednom novinaru: 'Jeste li ikada pomislili da se u posljednjih 40 godina nikada nisam nikamo pomaknuo bez pratnje policajca? Pa kako bih se, dovraga, mogao izvući s nečim takvim?'

U WESTMINESTERSKOJ OPATIJI

Od princeze Charlene do kraljice Ranie: Pogledajte tko je sve iz kraljevskih obitelji iz Europe i svijeta stigao na kraljičin sprovod

Pogledaj galeriju

Glasine su donekle utišane nakon što je Penny razvila bliski odnos i sa samom kraljicom, s kojom se zbližila na račun ljubavi prema jahanju, koju su obje gajile.

Kada ju je 2010. muž napustio zbog ljubavnice i odselio se na Bahame, Penny je navodno stekla dodatnu naklonost i poštovanje kraljice, koja joj se navodno divila zbog toga kako je održala njihovo povijesno imanje, Broadlands u Hampshireu, funkcionalnim unatoč njezinim osobnim previranjima.

A da ju je cijela obitelj u konačnici cijenila i poštovala, pokazalo se i tijekom sprovoda kraljice Elizabete II, na kojem je Penny imala posebno mjesto.