NEVJEROJATNA POVEZANOST

Njezina prva i posljednja ljubav: Kraljica Elizabeta u svog se supruga zaljubila kad joj je bilo 13, a u braku su ostali 74 godine i prebrodili sve nedaće

09.09.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Bilo joj je samo 13 kada ga je upoznala, ali kraljica Elizabeta II zaljubila se na prvi pogled. Od tada pa sve do smrti princa Philipa bili su nerazdvojni, stoički podnosili sve probleme, turbulentna životna razdoblja, ali i teret koji nosi titula. Evo kako je zapravo počela njihova romansa, kako se održala duge 74 godine i zašto je vojvoda od Edinburgha bio njezina prva i posljednja ljubav

Jedan su od rijetkih primjera tako dugovječne ljubavi, ljubavi koja je trajala pune 74 godine. Brak kraljice Elizabete II i princa Philipa neponovljiva je i nesvakidašnja priča, ona kakva će se pamtiti još jako dugo. Baš zato što je pored sebe imala dovoljno snažnog čovjeka da je prati svih ovih godina na tronu, da s njom zasnuje obitelj, ali da poštuje njezinu titulu koja donosi ogromnu odgovornost i odricanja, kraljica je uspjela u onome što nije nitko prije nje - živjeti dugih 96 godina i vladati monarhijom čak 71 godinu.

Elizabeta se u svog odabranika zaljubila na prvi pogled i to kad je imala samo 13 godina. Šest godina stariji Philip uspješno ju je zaveo svojim neponovljivim šarmom.

Philip Mountbatten rođen je 10. lipnja 1921. na grčkom otoku Krfu kao peto dijete grčkog princa Andrewa i princeze Alice od Battenburga, a nazvan je princ Philip od Grčke i Danske. Školovao se u Velikoj Britaniji, a s Elizabetom je bio u rodbinskoj vezi jer su preko kraljice Viktorije rođaci u trećem koljenu, a preko danskog kralja Kristijana IX još su u bližem srodstvu.

  • +12
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tijekom Drugog svjetskog rata Philip se borio za Veliku Britaniju kao član kraljevske ratne mornarice, a oni dobro upućeni u kraljevsku obitelj tvrde da je u tim krugovima bio poznat kao 'dobra prilika', stoga i ne treba čuditi to da je zapeo za oko i samoj budućoj kraljici. Godine druženja i prijateljstva s vremenom su prerasle u ljubav, a 1947. godine izmijenili su bračne zavjete na ceremoniji kakva i pristoji kraljevskoj obitelji - vjenčanjem u Westminsterskoj opatiji, nakon čega se Philip odrekao prava na prijestolje u Grčkoj i Danskoj i postao britanski državljanin.

Prvo dijete, princa Charlesa, par je dobio 1948. godine, a dvije godine kasnije i kćer Anne. Takozvani 'normalni' život imali su tijekom boravka na Malti, gdje je Philip bio stacioniran s mornaricom, no sve se promijenilo smrću kralja Georgea VI 6. veljače 1952. godine, kada je princeza Elizabeta preko noći postala kraljica. Philipova karijera u mornarici naglo je tada završila jer se morao prilagoditi novoj ulozi i svemu što ona nosi.

Nakon punih deset godina, 1960., dobili su sina Andrewa, a četiri godine kasnije i Edwarda.

Iako je maštao o karijeri u mornarici, princ Philip je na koncu dobio stotine kraljevskih angažmana, a većinom mu je zadaća bila biti najveća potpora svojoj supruzi koja je obnašala najvažniju ulogu u zemlji.

Zanimljivo je to da ni sama Elizabeta nije maštala o ulozi kraljice iako su je na to pripremali otkada je njezin otac došao na vlast 1936. godine, nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII, čime je Elizabeta postala prijestolonasljednica. Zapravo je sanjala o mirnom obiteljskom životu dok je njezina mlađa sestra, princeza Margareth, obožavala sve što nosi takva titula. No, prema stoljetnim pravilima, kruna je pripala upravo Elizabeti, a to joj je preokrenulo život naglavačke. Svu slobodu koju je do tada imala zamijenila je obavezom prema svojim sunarodnjacima, crkvi i kruni. Državni joj je interes od toga trena postao i ostao broj jedan, a njezina obitelj nikada je u tome nije omela niti joj zamjerila.

Teret je bio i na Philipu jer je morao pratiti svoju suprugu u izvršavanju obaveza po cijelom svijetu. Inače, princ Philip u javnosti je bio poznat kao strog, ali brižan otac.

Prve krize u naizgled skladnom životu kraljevske obitelji dogodile su se 90-ih, kada je supruga njihova sina Andrewa, Sarah Ferguson, uhvaćena u preljubu, a uslijedio je i razvod princa Charlesa i Diane. No sve su to s godinama uspjeli izgladiti, a kraljica je dobro znala kako će ugoditi svom suprugu i nadomjestiti mu to što se zbog nje morao odreći svoje karijere.

Njihova ljubavna priča završila je u dvorcu Windsoru 9. travnja prošle godine, kada je Philip zauvijek sklopio oči, ostavivši kraljicu da dalje ide sama. Elizabeta nije krila koliko joj nedostaje životni partner, ali je hrabro nastavila dalje, uz sve veći broj zdravstvenih tegoba, da bi godinu i pet mjeseci poslije i ona preminula.