VELIKO PITANJE

Hoće li se Eurosong iduće godine održati u Ukrajini; poznato je tko bi ih mogao zamijeniti

15.05.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Slobodoljubivi dio Europe, kao i Australija, odabrali su Ukrajinu za pobjednika ovogodišnjeg izdanja Eurosonga – natjecanja koje gradi mostove između zemalja kako bi se unatoč razlikama udružile i glazbeno natjecale

Ovogodišnje natjecanje imalo je prilično ozbiljan kontekst u odnosu na izdanja prethodnih godina. Usprkos teškom vremenu kroz koje prolazi, Ukrajina je ipak nastupila i odnijela pobjedu zahvaljujući glasovima publike.

Godine 1958. EBU je kao organizator ove glazbene manifestacije usvojio novu inicijativu prema kojoj zemlja pobjednica postaje njezinim domaćinom duće godine - uz nekoliko iznimaka.

Ne samo da je Ukrajina osvojila prvo mjesto na izboru za pjesmu Eurovizije, nego i pravo domaćina natjecanju iduće godine.

Bilo je šest izuzetaka u kojima zemlja pobjednica sljedeće godine nije bila domaćin natjecanja., a najčešći razlog navedenog je taj što si nositelji prava za emitiranje Eurosonga u zemlji pobjednici nije mogao priuštiti domaćinstvo.

  • 1956.: Švicarska je pobijedila – 1957. Eurosong je održan u Frankfurtu, Njemačka
  • 1959.: Nizozemska je pobijedila - 1960. Eurosong je održan u Londonu, UK
  • 1962.: Francuska je pobijedila – 1963. Eurosong je održan u Londonu, UK
  • 1971.: Pobijedio Monako – 1972. Eurosong je održan u Edinburghu, UK
  • 1973.: Luksemburg je pobijedio – 1974. Eurosong je održan u Brightonu, UK
  • 1979.: Izrael je pobijedio – 1980. Eurosong je održan u Haagu, Nizozemska
  • +24
Finale Eurosonga 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Može li Ukrajina biti domaćinom Eurosonga iduće godine?

Nakon pobjede Kalush Orchestra veliko je pitanje hoće li Ukrajina moći biti domaćin Eurosonga - zemlja koja je napadnuta, bombardirana i pretrpjela velika razaranja. Upitate li pobjednike, sumnje ne postoje.

To, naravno, zahtijeva da se ratno stanje u Ukrajini uskoro završi i da bude u mogućnosti ugostiti ovaj mega događaj iduće godine, ali i u stanju ispuniti zahtjeve za kapacitetom, ekonomikom, logistikom i sigurnošću.

Hoće li se Eurosong iduće godine održati u nekoj drugoj zemlji?

U slučaju da Ukrajina ne uspije izbaciti Rusiju iz zemlje i da se rat oduži,, ili da Ukrajina jednostavno ne može biti domaćin Eurosonga sljedeće godine, bilo zbog razaranja, ekonomije ili sigurnosti, natjecanje se mora održati u drugoj zemlji u Europi.

Kada bi Australija pobijedila na Eurosongu, primijenjivala bi se ista pravila.

Kalush Orchestra - Stefania (Official Video Eurovision 2022) Izvor: Društvene mreže / Autor: Kalush Orchestra

Od 2015. godine, kada je Australija pozvana da sudjeluje na Eurosongu morala je pristati na jedan uvjet. U slučaju pobjede, Australija bi morala postati partnerom s nekom europskom televizijskom kućom kako bi bila sudomaćin Eurosonga sljedeće godine.

Ako Ukrajina ne bude u mogućnosti biti domaćinom Eurosonga iduće godine, imat će istu priliku poput Australije postati sudomaćinom natjecanja u drugoj zemlji.  

Ubrzo nakon pobjede Kalush Orchestra, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je:

'Po treći put u svojoj povijesti Ukrajina je pobijedila na Eurosongu, a ne i posljednji. Dat ćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo sudionike natjecanja i njegove posjetitelje u ukrajinskom Mariupolju - slobodnom, mirnom i obnovljenom'. 

  • +10
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Tijekom tiskovne konferencije nakon natjecanja, izvršni nadzornik Eurosonga Martin Österdah uručio je Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije UA:PBC, paket dobrodošlice za Eurosong, koji se predaje budućoj zemlji domaćinu kako bi im omogućio za početak planiranja događaja sljedeće godine.

'Znam da vi i vaš tim znate što je potrebno i što uključuje biti organizator ovog velikog događaja', rekao je Österdahl dok ga je predavao. Na pitanje medija je li Ukrajina razmotrila koju bi zemlju mogla ugostiti u svoje ime ako ne bude u mogućnosti, Skibinska je odgovorila: 'Stvarno je prerano govoriti o tim detaljima. Naravno, učinit ćemo sve da se Eurovizija održi u novoj mirnoj Ukrajini'.

Ako Ukrajina nije u poziciji da bude domaćin, smatra se da su trenutni favoriti za preuzimanje Poljska, koja je susjeda Ukrajini, i Ujedinjeno Kraljevstvo, s obzirom na bliske odnose između dviju zemalja od početka rata, kao i činjenicu da je predstavnik Velike Britanije Sam Ryder bio je drugi nakon Ukrajine u ovogodišnjem finalu. Prije finala javili su se i Šveđani, koji su ponudili da iduće godine oni budu domaćini u Avicii Areni u Stockholmu. Podsjetimo, Švedska je posljednji put bila domaćin 2016. godine. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/showbiz/svi-se-pitaju-hoce-li-se-iduca-eurovizija-odrzati-u-ukrajini-poznato-je-i-tko-bi-ih-mogao-zamijeniti-1586733 - www.vecernji.hr